onsdag 29 augusti 2012

Plommon i vanilj- och limelag

Snart är det dags för plommonskörd! Vårat plommonträds grenar böjs av tyngden från de många plommonkarten, trots att jag gallrat väldigt flitigt när de fortfarande bara var små som oliver. Tyvärr ser de inte så fina ut, så vi får väl se om det blir någon skörd överhuvudtaget i år... OM det blir några fina och dugliga plommon hoppas jag kunna bjuda några vänner på den här desserten! Den har jag gjort tidigare år och det blir så himla gott...

Plommon i vanilj- och limelag
4 portioner

12-16 plommon
5 dl vatten
3 1/2 dl strösocker
1/2 vaniljstång
skal av en limefrukt
citronmelissblad

Skålla och skala plommonen.
Koka en sockerlag med vatten, socker, kluven vaniljstång och finrivet skal från en halv lime.
Lägg i plommonen när lagen kokat upp och koka sedan 2-3 minuter för fasta plommon, för lösa plommon endast ett kort uppkok innan kastrullen tas av plattan. Låt frukten kallna i lagen.

Servera i portionsskålar med lite lag, finrivet skal av lime, ett par blad från citronmeliss samt lite lättvispad grädde för den som önskar.

Förra årets plommondessert

onsdag 22 augusti 2012

Hälsning från Grekland

Här njuter vi nu av sol och VÄRME!
Jag har nog kommit fram till att min favoritårstid är sommaren. Visst är våren härlig när smältdropparna hörs falla från taket och de första modiga blomknopparna kämpar sig upp genom den kvardröjande snön. Hösten har också sin charm med krispigt frisk luft, vackra färger på träden och fullt med gratis svamp i skogen. Till och med vintern kan få ett och annat plusspoäng när snön lyser vit och man värmer sig med en kopp het glögg framför en sprakande brasa... Men, sommaren vinner helt klart om ni frågar mig! Inget mörker som erövrar även dagens timmar. Inga tjocka tröjor, jackor och långa byxor. Sol, värme och ljus!
Eftersom vi bor i Sverige är det nog ändå tur att vi, tack vare min mans ursprung, har möjlighet att spendera en del av sommaren på sydligare breddgrader... För om sanningen ska fram kan man ju inte riktigt lita på den svenska sommaren. Med lite otur regnar de flesta dagarna bort och temperaturen kan vara den samma som en mild vinterdag. Så här är vi nu ännu en gång i Grekland! Solen skiner, himlen är blå, dagarna heta och kvällarna härligt ljumma. På grannarnas tomter frodas tomater, paprika, lök, zucchini, granatäpplen, och mycket mer. Inte sällan delar de med sig av skörden. Den egna tomten bjuder på apelsiner och fikon - inte fy skam det heller! Tidig morgon gal den ena grannens tupp och hönorna kacklar lite trivsamt. Dagarna spenderar vi på stenstranden, vi solar badar, läser böcker och löser kryss.. Vi njuter av att värmas rakt igenom, ända in i benmärgen, av den generösa solen. När mörkret så faller på kvällen ger vi oss ut för att gynna de lokala tavernorna och njuta av den behagliga kvällsluften. En vecka blir det i år. En vecka med garanterad sommar :-)
En dag på stranden

En kasse med paprikor från grannen...

och tomater från grannen

Friterade zucchiniskivor - mums!

Stenar på stranden... Vi slipper i alla fall sand mellan skinkorna!

Inbakad, friterad fetaost med en "sås" av honung och ouzo.

Svärfar lagar mat av grannens skördegåvor.
Γεμιστά - Jemista

söndag 19 augusti 2012

Favoriter i köket

Skåp och lådor i mitt kök står knappast tomma... Här samsas diverse olika redskap och byttor med tårtpapper och skärbrädor. Till vissa prylar har jag alldeles speciella minnen eller har på något annat sätt nästan fått en relation till. Visst kanske det låter knäppt... Men har inte ni också några riktiga favoriter i köket som ni bara inte kan tänka er att vara utan?

Ånginsats från IKEA som passar de flesta kastruller
Ihopvikt tar den väldigt liten plats i skåpet!
En riktigt stor gammal keramikskål som passar både till
bröddegar och som salladsskål när man är många.
Jag gillar känslan med gamla skålar av det här slaget.
Det både känns och syns att de har en historia...
Första gången jag gjorde egen pasta kavlade jag med
vanlig brödkavel - det var inte kul... Med denna går det
mycket lättare!
Tryck-kokare. Varför är de inte populärare?
Kortar tillagningstiden och sparar på så vis även energi.
Dessutom bevaras smakerna väldigt bra!
En pastagitarr - det ni!
Degen kavlas först tunn på bakbord eller med maskin och sedan
läggs en degplatta i taget över ståltrådarna. Man rullar kaveln
över och ståltrådarna delar då pastan till smala kantiga
spaghetti eller bandpasta.
Så enkelt, så smart...
Inte några redskap direkt, men fina att se på :-)
Några andra favoriter jag har i mitt kök:
Vattenkokare, mixerstav med visp- och hacktillsats, grillpanna, lång o smal kavel (inte den klassiska svenska brödkaveln alltså, utan vad jag kallar för "pastakavel"), farmors gamla brödformar och... ja, jag har nog glömt ett och annat som ligger mig varmt om hjärtat! Vilken materialist jag är ;-)

fredag 17 augusti 2012

Chokladsås

Det här receptet är ett av de jag har skrivit in i min bok bland de största favoriterna. Ett av de där recepten som jag liksom inte tänker ändra det allra minsta i för att det redan är så bra. Det har hängt med mig ganska länge nu, sedan ett  av mina allra första jobb faktiskt (alltså sisådär en 15-16 år). Jag hoppade runt och hade lite olika långa vikariat på förskolor och fritidshem då, och det här receptet har jag skrivit in som Svanängens chokladsås.

Chokladsås
12-15 port.

6 1/2 dl strösocker
100 g smör
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl mjölk
en nypa salt

2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker

Smält smöret i en stor kastrull och tillsätt socker, mjölk, grädde och salt. Låt koka upp och sjud sedan under viss uppsikt i 60 minuter.
Ta kastrullen från plattan och rör ner kakao och vaniljsocker. Sikta gärna ner det för undvika klumpar. 
Vispa smeten med elvisp i minst 8 minuter, eller det dubbla för hand.

Här sjuder det alldeles lagom!
Äntligen har jag skaffat mig en bra
"siktnings-grej"!
Med ett enkelt handgrepp trollar man bort
alla klumpar :-)
Serveringsförslag: klassisk marängsviss!

tisdag 14 augusti 2012

Basilikaskörd

Nu är årets basilika skördad för min del. Det blev tyvärr inte så mycket som jag hoppats på när jag sådde i våras... Hälften av plantorna råkade ut för en "drunkningsolycka" strax efter sin första omplantering. Dessutom är det uppenbarligen inte bara jag som gillar basilika - tvestjärtar och vissa andra små kryp delar visst min smak. Nåja, jag ska kanske ändå vara nöjd att det blev någon basilika överhuvudtaget, för fröna jag hade var ganska gamla. Nu hackar jag ner de gröna bladen från den storbladiga sorten "Genovese" och repar av klotbasilikans mycket mindre blad. Allt hamnar i plastbyttor och in i frysen. Så mycket bättre än torkad basilika tycker jag. Den frysta behåller smaken MYCKET bättre!

måndag 13 augusti 2012

Catering

I helgen som var hade min man och jag en gemensam födelsedagsfest - tillsammans fyller vi 75 år i år. Eftersom vi nog ändå har det mesta vi behöver så önskade vi oss inga presenter. Det vi saknar mest just nu är tid för att ta hand om hus och trädgård, så därför önskade vi oss ett handtag med just detta. Redan klockan nio på förmiddagen kom de första gästerna för att dra igång arbetsdagen och sedan kom det ny "arbetskraft" med jämna mellanrum. Naturligtvis måste det fyllas på med energi emellanåt. Fika, lunch, mera fika och så naturligtvis en avslutande måltid på kvällen. Bullar bakade jag en riktigt stor sats för inte så länge sedan och plockade bara fram ur frysen tillsammans med syltsnittar så var fikat fixat. Till lunch drog vi fram grillen och slängde på ett gäng smakrika korvar och till kvällen, ja då blev det catering och sedan tårtor från... frysdisken. Så helt olikt mig. Jag vill helst göra allt själv. Men det här var nog ett av mina bästa val på länge. Att avstå matlagning och tårtbakning. Det spelar ingen roll hur roligt man tycker det är med matlagning och bakning, ibland är det bäst att ta hjälp ändå...

Det var en riktigt god dag med goda vänner som gav oss den bästa av födelsedagspresenter. De gav av sin tid och kraft, de delade med sig av sitt kunnande och höll ett gott humör dagen lång. Tack alla ni som deltog!!!

En stor björk möter sin överman!
...och här blir stort träd till huggen ved. 
Var och en gör så gott den kan :-)
En välförtjänt fikapaus för hårt arbetande vänner.
Vår hund passade på att fjäska lite extra för sin favoritgranne.
En carport är bra till mycket! Med pressening för öppningen blir det ett mysigt
uterum perfekt för långbordsdukning. Tre bord klämde vi in och belönade oss
alla med mat och tårta.
Nu njuter vi bl.a. av en välrensad avenbokshäck...
...nya staketbrädor samt nymålade stolpar och en björk mindre.

tisdag 7 augusti 2012

Vitlök!

Så var det dags att skörda årets vitlök! Härligt enkelt att odla och skönt att slippa köpa importerad från Kina när den europeiska är slut i affären. Hoppas att min skörd räcker ett helt år... Hoppas också att jag får tag på lika fina utsädesvitlökar i höst som förra året. Ja, för det bästa är verkligen att pilla ner de små vitlöksklyftorna redan under hösten. Då är det för det mesta lagom fuktigt i jorden för att de ska rota sig lite innan vintern kommer och det dröjer inte alls länge på våren innan de sticker upp sina gröna blad. Lökarna hinner på det här viset bli mycket större än om man sätter dem på våren :-) Hur man sedan ska få till en bra och fin vitlöksfläta vet jag faktiskt inte riktigt, men jag har improviserat och nu hänger de uppe på tork i alla fall. Hoppas verkligen att det blir lite torrt väder nu!




Så var det det här med flätningen.
Ser ju rätt ok ut bakifrån...

...men jag föreställer mig att det ska vara tätare
mellan lökarna på framsidan. Någon som har
erfarenhet av detta och något tips?

lördag 4 augusti 2012

Sockerärtor

I år är första gången jag odlar sockerärtor. Massor av sockerärtor! Små, späda krispiga äter jag dem direkt när jag plockar dem, men flertalet hamnar i min lilla skördekorg och följer med in i köket. De hamnar i sallader, lätt ångkokta. De hamnar i olika restpyttar, eller snabbt frästa med lika späda små morötter i vitlök och olivolja till pastan och självklart lätt kokade i saltat vatten som ett fräscht tillbehör till kött eller fisk. Igår fick de ta huvudrollen i en frittata! (Förresten, min favoritfrittata just nu finner ni recept till på bloggen Artusi för svenskar: blomkålsfrittata!)

Fullkornsbulgur, korv- och champinjonrester, egenodlade morötter,
bondbönor, persilja och sockerärtor. En vitlöksklyfta fick smaksätta
oljan jag stekte allt i men plockades bort innan servering. Morötter,
bönor och ärtor kokades lite lätt innan de blandades ner i pytten.
Min lilla "sockerärtsdjungel"
Blommar fint gör de också!
Hur enkelt som helst att göra!
(Ång)koka små färska morötter och sockerärtor en kort stund. Värm
olivolja tillsammans med en lätt krossad vitlöksklyfta i en stekpanna
med höga kanter och låt vitlöken ge smak åt oljan en stund men plocka
sedan bort den. Blanda ner delade ärtor och morötter i oljan. Koka
under tiden pastan al dente och vänd sedan runt alltsammans i pannan.
Klart!
Frittata med ett gäng sockerärtor och en stor näve riven smakrik ost,
t.ex. västerbotten , prästost eller parmesan.