torsdag 13 december 2012

Julgodis

Lite hemmagjort godis hör ju julen till, så därför vill jag dela med mig av några av mina favoriter. När det gäller val av choklad rekommenderar jag INTE vanlig blockchoklad. Gå till den "vanliga" chokladhyllan och välj ut en av lite finare kvalitet. Det är bara jul en gång om året och ska du nu göra dig besväret att göra eget godis tycker jag inte att du ska snåla på råvarornas kvalitet!
(Kompletterar snart med bilder på de färdiga godisarna...)

Veterinärens Bounty
Receptet har jag fått av en tidigare kollega - TACK snälla veterinär! "Ära den som äras bör" - här är en länk till hennes blogg - som inte är en matblogg utan bjuder på många personliga små texter och inte minst filmer och foton.


Receptet ger ca 20st bitar

100 g florsocker
100 g kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
100 g mycket mjukt smör
1 tsk vispgrädde
150 g (mörk) choklad av god kvalitet


Blanda allt förutom chokladen. Forma till avlånga bitar i önskad storlek och ställ dem i kylen för att stelna. (För att lättare kunna formas kan smeten gärna stå en liten stund i kylen innan formgivningen också.)
Smält chokladen i vattenbad eller i micron och doppa "kokosbitarna" däri. Använd dig av två gafflar och lägg de färdiga godbitarna på smörpapper och ställ in dem i kylen att stelna. Förvaras i kylen. 


För att få till den avlånga Bountyformen gör du så här:
Rulla först en liten boll av en klick kokosmassa.
Fatta tag om bollen med båda händernas tumme och pekfinger och tryck till. 


Sedan återstår bara att doppa bitarna i smält choklad!


Snöbollar
Det här är ett helt eget påhitt. Må hända har någon annan ute i detta avlånga land fått samma briljanta idé och tycker att det är deras recept... Ja, för särskilt svårt och många ingredienser är det ju inte! Mängden bestäms av ditt sötsug :-) 

marsipan
vit choklad av god kvalitet

Rulla små bollar av marsipanen.
Smält chokladen försiktigt i vattenbad.
Doppa bollarna i chokladen med hjälp av en liten gaffel och låt dem sedan stelna på bakplåtspapper.
Ringla eventuellt ytterligare lite vit choklad över som dekoration.
Förvaras i burk med tätslutande lock, svalt men helst inte kylskåpskallt.
Vad tror ni om att rulla dem i kokos innan chokladen stelnat helt? Ska nog testa det i år!


Makens Rocky Road med mjölkchoklad
Jag tycker egentligen att det är godare med mörk choklad, men eftersom det här har blivit det godis maken gör låter jag honom hållas med sin ljusa mjölkchoklad. Om du som jag tycker det blir för sött väljer du bara en mörkare sort förstås!

600 g mjölkchoklad
2 påsar dumlekola
2 nävar minimarshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
2 nävar geléhallon

Skala pistagenötterna och blanda allt utom chokladen i en bunke.
Smält chokladen i vattenbad eller i en skål i micron. Häll den smälta chokladen över de övriga ingredienserna och blanda om. Häll ut och bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt, ca 2 cm tjockt, och låt stelna. Skär upp i bitar och förvara svalt men inte kylskåpskallt.
För en livligare yta kan man strö några mini-non-stop eller extra minimarshmallows över innan ytan stelnat. 



fredag 7 december 2012

Pepparkakor

Jag älskar doften av pepparkaksbak i huset! Då känns det att julen närmar sig och det är tid för glöggmys med vänner och familj. För att det inte ska bli så där jobbigt mot slutet av baket, när man bakat ut en herrans massa kakor och degen aldrig tycks ta slut, så delar jag helt enkelt upp mitt bakande. Jag brukar göra en deg lagom till första advent som jag sedan delar i fyra bitar. Den första biten bakar jag ut till små glöggpepparkakor med mina allra minsta formar just till första advent. De övriga bitarna slår jag in i plastfolie och tar fram en bit i taget när andan faller på. Det bukar bli en utbakning till varje adventshelg och på så vis har jag den härligt kryddiga doften i huset under i stort sett hela december :-)


Pepparkakor

1 dl vatten
1/2 dl sirap
3 dl socker
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 msk malda nejlikor
1 1/4 tsk bikarbonat
200 g smör
9 1/2 dl vetemjöl

Koka upp vatten, sirap och socker. 
Blanda kryddorna och bikarbonaten med lite vatten och rör sedan ner dem i sockerlagen.

Häll den heta blandningen över smöret och rör tills det kallnar.
Blanda ner det mesta av mjölet, men spara lite till utbakningen. Låt stå kallt över natten innan du bakar ut dina kakor eller delar upp degen i mindre bitar för ett senare bak.

Kavla degen tunn (prova dig fram till den tjocklek du tycker bäst om) på mjölat bakbord och ta sedan ut kakor med pepparkaksmått. Grädda mitt i ugnen i 175 grader tills de är torra och fina. (De ska resa sig och sedan sjunka ihop igen...) Lägg de färdiga kakorna att svalna på ett galler.

TIPS:
Som tidigare nämnts går det bra att dela upp degen i mindre bitar, linda in i plastfolie och förvara i kylen under ett par-tre veckor. 

För att inte behöva använda så mycket extra mjöl vid utbakningen och för att degen ändå inte ska fastna i kaveln kan man lägga en bit plastfolie på degen när man kavlar.

Bestämmer du dig för att baka ut allt på en gång är mitt råd att börja med de minsta formarna du tänkt göra (om du nu tänkt göra kakor i flera olika storlekar vill säga...). Då kan du ta till de största mot slutet när tålamodet tryter och man bara vill att degen ska ta slut! 

Mängden kryddor i det här receptet är väl tilltagen och kakorna blir ganska starka. Om du vill ha en mildare smak rekommenderas ca 1 1/2 tsk vardera av kryddorna. 

Bortbjuden till någon som du tror gillar ätbara presenter och tycker det är lite kul att baka men antagligen köper sin pepparkaksdeg? Varför inte ta med en bit av degen och ge bort tillsammans med ett par roliga eller annorlunda pepparkaksformar?


Kryddor, bikarbonaten och lite vatten blir en pösig blandnig.

När kryddblandningen kommer ner i den varma
sockerlagen börjar dofterna att sprida sig...

Smöret skär jag först i lite mindre bitar,
det underlättar smältandet.

När smöret smält ner med kryddorna i sockerlagen kan jag inte
hålla mig längre: det är dags för en första provsmakning!

Den färdigblandade smeten har en ganska lös konsistens,
som en mycket fast smet.  Den behöver nu sin vila och dagen efter
kommer du att finna att den stelnat och blivit fast och fin.
Låt dig alltså inte luras att blanda ner mer mjöl!
Mitt förslag är att man sparar ca 1 dl av mjölmängden till utbaket...




Ibland förnyar jag samlingen av pepparkaksformar.
I år får ett litet får flytta in till katten, hundarna och
alla de traditionella formarna.

Resultatet av den nya formen - ett riktigt gutefår :-)

tisdag 4 december 2012

Saffranskaka

Nu kommer här ett litet erkännande och det är att det finns något jag faktiskt tycker är ganska tråkigt att baka, nämligen lussebullar/lussekatter/saffransbullar... Kalla dem vad ni vill, men jag tycker inte att de är riktigt värda allt besvär. Goda? Jovisst, så länge de är riktigt, riktigt färska. Sedan blir de torra och tråkiga tycker jag. Kanske har jag inte funnit det ultimata receptet än, men jag har faktiskt slutat leta och hoppas. Istället bakar jag denna enkla saffranskaka som blir riktigt saftig och god! Passar bra i adventstider och till lucia, kanske till och med på julens dessertbord. Godaste drycken till är ju glögg tycker jag, medans maken helt bestämt hävdar att ett glas kall mjölk passar bäst.

Saffranskaka
200 g smör
0,5 g saffran
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ev. florsocker till dekorering

Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och bröa en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
Smält fettet och låt det svalna.
Har du hela saffranstrådar stöter du dem i en mortel tillsammans med en sockerbit.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt saffran, smöret, och mjölken.
Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten. Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.

Låt kakan svalna lite innan du lossar den ur formen och pudra sedan eventuellt över florsocker innan servering. Kakan är förstås som godast fortfarande lite ljummen, men håller sig saftig och god ett par dagar om man täcker in den väl.