fredag 20 juni 2014

Trädgård för fjärilar, humlor och bin

Våra ängsmarker blir färre har jag läst. Fjärilar, humlor och bin får allt svårare att finna en passande miljö. Vi kan hjälpa dem, har jag också läst, genom att i våra trädgårdar omge oss med blommor som dessa insekter gillar och behöver. I min örtagård trivs de verkligen för där blommar salvia och timjan och snart även oregano och lavendel. 

Jag ska verkligen ta reda på vilka andra blommor våra bevingade vänner gillar lite extra. Egentligen föredrar jag ju att odla vad som är ätbart, men för fler vackra fjärilar och surrande humlor tror jag bestämt att jag ska planera in lite mer blommor i framtiden.


Hela örtagården är svår att få med på bild...
Här växer smultron, lavendel, timjan, salvia,
oregano och fransk och dragon. Inramas av
 grusgång och avenbokshäck samt ett
plank täckt med kaprifoler.


Salviablommor

Små söta timjanblommor i massor!

Glad midsommar!

onsdag 18 juni 2014

Smickrande bloggkommentar

Idag fick jag en kommentar på ett av mina senaste blogginlägg. Det såg ut så här:




Jag är nog inte den enda som blir lite smickrad när jag får en sådan kommentar. Nåja, jag är väl inte så lättsmickrad trots allt för bara efter någon minut började jag bli misstänksam och tänka: varför skulle någon på hittarecept.se uppmärksamma MIN blogg? Först tänkte jag att det här var säkert ett enkelt sätt för någon att smitta min dator med hemska virus, kapa mitt konto och helt enkelt göra livet surt för mig. Jag började söka information genom att skriva in sökorden "hittarecept.se emelie" (avsändaren kallade sig ju emelie). På omvägar kom jag då fram till att tacka ja inte var ett alternativ för mig. Jag fann information via Emelie Ockenström som i sin tur länkade till Johan Hedberg. Johans beskrivning är ganska lång, men det behövdes för att jag skulle förstå. hittarecept använder sig av något som kallas No Follow, som jag inte riktigt visste vad det var. Jag kan nog inte riktigt förklara det i detalj, men är du intresserad av att veta mer kan du följa länken här ovan till Johans inlägg. Kort sagt: hittarecept smickrar dig för dina fina recept och säger att de kan hjälpa dig att få så många fler läsare. (Kommentaren du får är knappast personlig, exakt den samma finner du på massor av andra bloggar...) Faller du i fällan är det hittarecept som tjänar mest på det hela, förstås. Det är de som får flest sökträffar och du själv ramlar hela tiden längre ner i listan. Enligt mig luras de. Jag blir lite upprörd men inte förvånad...



Skulle jag nu ha gått med i den där matbloggstoppen hade jag antagligen fått några fler besökare. Visst är det kul när många läser det man skriver, men det har aldrig varit den största drivkraften för mig med mitt bloggande. Därför är det också lätt för mig att helt dissa detta erbjudande. Blondin är jag, men inte helt korkad för det!


måndag 16 juni 2014

Vardagslyx




Vad är vardagslyx för dig?

För mig är vardagslyx till exempel att kunna plocka in en hel famn med pioner, blåklockor och "nå't vitt" (någon som vet namnet på denna blomma?) utan att det ens märks ute i trädgården. Mest nöjd är jag då över att jag kan ta in så många pioner. Underbara väldoftande pioner! 

Pioner:
Couronn D'Or (vit),
Sarah Bernhardt (ljust rosa, närmast och till vänster),
Mons Jules Elie (rosa, till höger)
Observera att buketten plockades strax efter klockan 22 och fotograferades med smartphonekameran i det naturliga kvällsljuset... Svensk sommar när den är som bäst!

torsdag 12 juni 2014

Tid för återhämtning

Ibland säger kroppen och själen ifrån. De viskar lite försiktigt i början men när man inte lyssnar sätter de bara stop helt plötsligt en dag. Tröttheten blir överväldigande och känslorna överraskande och svåra att styra och förstå. Trött och ledsen för ingenting och nej, sova hjälper liksom inte mot denna trötthet. Kropp och själ begär Time Out och tid för återhämtning. 
Mitt uppehåll från bloggen var en del av ett försök att slippa tvingas till denna Time Out antar jag. Under perioden för blogguppehållet var jag tvungen att fokusera på helt andra saker. Nu tror jag att bloggen kan vara en del i återhämtningen. Lust, ork, nya rutiner och inspiration till nya projekt ska lockas fram igen! 

Tid för återhämtning - där är jag nu. 


Jag försöker se det stora i det lilla
och njuta av små vardagliga under,
som när en pion slår ut till exemel.


 

P.S. För er som oroar er för (eller kanske rent av hoppas på) att denna blogg kommer att förvandlas till ett terapirum där jag skriver självutlämnande och ocensurerat om min vardag just nu vill jag bara säga: så blir det inte. Bloggen heter "Karins goda" och den kommer även fortsättningsvis att övervägande handla om just det goda i livet.

måndag 9 juni 2014

Lemonad med mynta och svartvinbärsblad

Har ni liksom jag både svartvinbärsblad och myntablad i överflöd? Då kan jag verkligen rekommendera den här uppfriskande lemonaden! Servera den väl kyld och gärna med ett par isbitar.


Lemonad med mynta och svartvinbärsblad
1,5 liter vatten
2 dl strösocker
1,5 liter löst packade svartvinbärsblad
3-4 dl löst packade myntablad
2,5 dl färskpressad apelsinjuice (ca 3-4 st)
1 dl färskpressad citronjuice (ca 2 st)
0,5 dl färskpressad limejuice (ca 2 st)

Plocka bladen, skölj dem och låt vattnet rinna av.
(Jag fyller hela diskhon med riktigt kallt vatten och lägger bladen däri 5-10 minuter. Då brukar eventuellt skräp falla till botten och om det är några larver eller andra småkryp ogillar de denna behandling. Lyfter du upp bladen lite försiktigt ur vattnet blir även larverna kvar där med annat skräp.)

Koka upp vatten och rör så att allt socker löser upp sig.
Häll den heta sockerlagen över bladen och låt stå och dra ett par timmar. 
Sila bort bladen och tillsätt sedan saften från citrusfrukterna.
Ställ lemonaden kallt och servera den väl kyld en solig sommardag.
Bättre än vilken köpesaft som helst säger jag!