tisdag 29 juli 2014

Äkta mat


Äkta och bra mat - vad är det? 



Utan tillsatser? (Vad räknas som tillsatser?) Närproducerat? (Hur nära?) KRAV-märkt och rättvisemärkt? 

Bra mat... Bra för vem? Bra för mig, för odlaren, för djuren? Bra för klimatet och våra barns framtid?

Hur syr man ihop det här till en kosthållning som inte blir alltför svår att hantera i vardagen? Hur håller man sig ifrån de där onödiga konserveringsmedlena, klumpförebyggande tillsatserna och de hårt besprutade frukterna? För varje diet och för varje kosthållningsråd tycks det finnas betydande forskning som bevisar dess fördelar... och inte sällan forskning som motbevisar den förstnämnda forskningen! Lägg till det den forskning som försöker visa hur olika odlingsmetoder och djuruppfödning påverkar vårat klimat, eller alla rapporter om fruktansvärda förhållanden för djur i köttproduktion.

I perioder funderar jag mycket på det här och jag tycker alltid att det är många och svåra frågeställningar. Jag försöker handla det som är i säsong, produkter som är närproducerade och jag undviker så gott jag kan halvfabrikat och färdiglagat. Bäst tycker jag förstås om att plocka maten i den egna trädgården! Det må låta präktigt och ambitiöst, men: jag försöker säger jag och det betyder inte att jag alltid lyckas. Ibland slänger jag också ner tjocka grillkorvar i kundvagnen (med så hög kötthalt som möjligt och med svenskt kött förstås, men säkert även en hel del tillsatser jag blundar för) tillsammans med en färdig potatissallad och bananer (som även om de är rättvisemärkta knappast är närproducerade). Bland kryddorna har jag en jätteburk med italiensk salladskrydda - garanterat en massa klumpförebyggande tillsatser i den!

Jag är alltså inte perfekt om någon trodde det, eller för den delen trodde att jag själv tror det. Däremot tycker jag det är viktiga frågor vi inte bör blunda för. Jag försöker ta ställning och sätter upp små regler och mål för mig själv, det är ju ändå alltid hos sig själv man måste börja! Exempel på regler jag har:

Bananer som inte är krav/rättvisemärkta går bort - alltid!
Färska tomater ersätts med torkade och marinerade vintertid (med några enstaka undantag) samt konserverade krossade till såser och grytor.
Färsk gurka ersätts med ättiksinlagd, saltad eller vinägerinlagd vintertid (även här med få undantag)
Vin köper jag endast europeiskt (jag menar inte att det inte finns andra goda viner, men jag anser att de långa transporterna är oförsvarbara när det inom Europa finns så många minst lika goda)
Kött köper jag alltid svenskt och med ambitionen att det helst ska vara så lokalt som möjligt. Dessutom försöker jag att äta mindre kött, dock utan några planer på att bli vegetarian.
Fisk försöker jag kolla att det är från ett hållbart fiske (det här tycker jag är lite knepigt)

Listan fortsätter, men jag tror det kan bli lite tråkigt att läsa. Undrar om ni också tänker på det här och har små regler för er själva...


Egenodlad klotbasilika

Egenodlad vitlök

Lokalproducerade ägg och egenodlad gurkört
Ett och annat färgämne i denna kanske...


torsdag 3 juli 2014

Frittata med gurkört

Gurkörten ses av många som ett ogräs men jag älskar den! De vackra blommorna, dess förmåga att självså sig (och därmed bli typ perenn fastän den egentligen bara är ettårig) och inte minst för smaken och användbarheten. Att ha den i trädgården är för mig en glädje och en smula rikedom. Här kommer nu ett förslag som sträcker sig lite längre än det mera vanliga tipset att frysa in blommorna i isbitar:

Frittata med gurkört
2 portioner
100 gram gurkörtsblad, späda stjälkar och eventuella knoppar/blommor
4 st ägg
30 gram riven västerbottenost
1-2 vitlöksklyftor
salt och eventuellt peppar
olivolja

Hacka ner gurkört i mindre bitar. Skala vitlöken.
Knäck äggen i en skål och vispa sönder dem med lite salt. Blanda ner osten. Smaksätt eventuellt med en knivsudd peppar.
Värm en skvätt olivolja i en stekpanna. Krossa vitlöksklyftorna lätt med bladet på en kniv och låt dem ge smak åt olivoljan. OBS! Låt dem inte ta färg, endast mjukna lite. Tillsätt gurkörtshacket och låt det mjukna något i den varma pannan. (Smaka dig fram till rätt konsistens, jag upplever att stjälkarna ser hårdare ut än vad de är...)
Lyft ur vitlöksklyftorna och tillsätt sedan äggblandnigen. Ha en ganska varm panna, men inte för het - bränd mat är aldrig gott.
När äggsmeten nästan stannat helt är det dags att vända frittatan. Använd dig av en stor plan tallrik som du vänder över frittatan på och låt den sedan försiktigt glida tillbaka i den varma pannan. Nu behövs endast en kort stund på värmen för att laga klart. 


Servera till exempel med en tomatsallad och bröd.

Hur tar man en snygg bild på en frittata? Inte så här! ;-)
Så var det då det här med frittata och omelett... Vad är skillnaden? Är det inte bara två språks namn på samma sak? Nej, har jag förstått det hela rätt så skiljer sig frittatan från omeletten genom att den inte innehåller vatten eller mjölk. Jag upplever även att en frittata är tunnare.

I Italien används gurkörten även i till exempel soppor.
Återstår att testa för mig!