torsdag 21 augusti 2014

Rödbetor

Rödbetor - varför har jag inte odlat det tidigare? Växer så det knakar och har krävt mycket lite arbete. Lärde mig i år att varje rödbetsfrö innehåller två frön, så tidig gallring är ett måste. Utöver gallringen och en del vattnande så har jag knappt behövt titta åt pallkragarna med de svällande rödbetorna. Passade mig perfekt i år då orken saknats mig en aning... Min vana trogen att så ganska tätt, kanske lite för tätt, så har jag kunnat skörda små späda rödbetor ganska tidigt utan att det märks särskilt mycket alls i raden. Jag har också sått i omgångar, något jag annars brukar vara lite dålig på, så säsongen har varit lång och är inte slut än. Rödbetor återkommer garanterat nästa år i min odling!

Några inlagda rödbetor har det inte blivit, inte än i alla fall. Inte för att jag inte tycker att det är gott, men jag vill fortsätta njuta av de färska ett tag till. En favorit är att tillaga dem på grekiskt vis - jag kallar det så eftersom jag försökt få till smaken så de ska smaka som de vi serveras på somrarna i min svärfars hemby. Rödbetsbladssoppan är sedan ett bra sätt att kunna ta tillvara hela växten och inte bara roten. Jag gillar liksom inte att slänga sådant man kan äta... Stjälkarna kan tas med men färgen på soppan blir då inte riktigt lika aptitlig. Stjälkarna kan alltså gå med i soppan men även kokas och serveras som rödbetorna, "på grekiskt vis". Borsjtj har jag ännu inte testat att laga, men det kommer säkert att ske inom kort!




Rödbetor på grekiskt vis
Här får ni själva avgöra mängderna beroende på hur många ni är och hur hungriga på rödbetor ni är! Går bra att servera som starter eller tillbehör. Ibland låter jag min måltid bestå av endast denna "rödbetssallad" och en god brödskiva att torka rent fatet med.

rödbetor, helst ganska små
vitlök
olivolja
citron
salt

Skär av rödbetsblasten någon centimeter från rödbetan, låt "rotsvansen" vara kvar.
Koka rödbetorna så mjuka du vill ha dem, jag vill gärna ha kvar lite tuggmotstånd. 
Skiva en eller två vitlöksklyftor tunt. Värm olivolja i en stekpanna och lägg ner vitlökskivorna däri. Ta pannan från värmen, vicka på pannan så skivorna ligger i en pöl med varm olja och mjuknar lite utan att ta färg och låt den sedan svalna så.
Lägg de kokta rödbetorna en kort stund i kallt vatten där du drar av skalet.
Dela varje rödbeta i halvor (om de är mycket små) eller kvartar och lägg i en skål eller på ett fat. Ringla vitlöksoljan över och salta efter behag. Pressa lite citron över.
Serveras ljummet eller kallt.

Rödbetsbladssoppa
2 portioner

ca 500 g rödbetsblad
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
5 dl buljong
salt, vitpeppar, olivolja
1 msk vetemjöl + lite kallt vatten
1 dl crème fraiche

Skala lök och vitlök.
 Hacka löken grovt och krossa vitlöksklyftan lite lätt med ett knivblad. 
Skär av det grövsta stjälkarna från rödbetsblasten och hacka bladen grovt.
Fräs lök och vitlök mjuka utan att de tar färg i lite olivolja.
Blanda ner bladen i löken och fräs en stund till.
Tillsätt buljongen och låt koka några minuter, inte alls länge.
Mixa soppan slät och smaka sedan av med salt och peppar.
Red av med 1 msk vetemjöl utblandad i lite kallt vatten.
Tillsätt en klick crème fraiche och rör om.
 Servera gärna med kokta ägghalvor.

Både blad och stjälkar går utmärkt att äta!
Blad har jag även förvällt (som man gör med spenat)
 och frusit in till vintern.

lördag 16 augusti 2014

Bröd

Jag fortsätter på förra inläggets tema och med tankar om äkta och bra mat i bakhuvudet beger jag mig in brödets underbara men ibland också skrämmande värld.

Vi börjar väl med att jag får förklara mig varför jag nyss skrev skrämmande. Vad är det som är så skrämmande med bröd? Det jag tycker är skrämmande är att vi tycks ha tappat så mycket kunskap om vad ett bra och gott bröd är. Med brist på denna kunskap värdesätter vi inte heller de som odlar säden eller bakar brödet och som vanligt ser så många endast ett lågt pris som ett gott betyg. Lågt pris betyder för brödet, som för så många andra produkter, genvägar vad gäller ingredienser, tid och arbetsinsats. Att det billiga brödet är snabbjäst, fluffigt, knappast mättar särskilt länge och ofta innehåller konserveringsmedel blundar de flesta för. Det är ju billigt! Och gott!!! Eller är det verkligen så gott och smakrikt? Blir det billigt när du nästan kan stoppa i dig hela limpan själv till mellanmål?

Nu lämnar vi det skrämmande och ger oss in i det som kan vara så underbart med bröd!


"Surdegstrenden"... Ja, jag vet egentligen inte när den började. Jag har i alla fall inte fördjupat mig i surdegarnas magiska värld förrän nu i år. Magiska värld... Ja det är verkligen magiskt när det enda som behövs är mjöl, vatten och salt för att baka ett riktigt gott, saftigt och hållbart bröd. Inte ett enda gram jäst och nästan ingen knådning!! 

Nu ska ni inte tro att jag slutat använda jäst helt, för så är det inte. Jag menar inte heller att någon annan ska sluta använda jäst och bara baka med surdeg. Jag tror att det är bra att man lagar sin egen mat och bakar sitt eget bröd och helst att man tycker det är roligt. Om det innebär att man använder sig av jäst så är väl inte det så illa?! Det kanske senare väcker ett intresse för att prova sig fram även med andra metoder. 

Följ länkarna här nedan för inspiration, recept och tips!


Surdegsbröd på sex minuter! Recept och instruktionsfilm med Sébastien Boudet.

Pain de Martin

Lite mer Pain de Martin

Bullrecept med endast sju gram jäst! Kalljästa och supergoda, men jag ändrade i fyllningen till farinsocker och kanel istället för vanligt strösocker och vaniljsocker. Mätte aldrig hur mycket kanel jag tog tyvärr - man får smaka sig fram! Att pensla med sockerlag efter gräddning istället för med ägg före gräddningen gillar jag verkligen!

Autolys och Kattmetoden: Caroline Ahlqvist, vinnare av hela Sverige bakar 2013, visar kattmetoden (ett sätt att bearbeta degen) med en liten filmsnutt i ett av sina blogginlägg. 

En friskt bubblande surdeg

Ett riktigt stort, smakrikt och saftigt bröd