4-5 port.
1 kg potatis, mjölig sort
300 g mjöl
1 ägg
salt, kanske 1/2 tsk ungefär...
ev. lite riven muskotnöt
ev. lite riven muskotnöt
smör och färska salviablad
Skölj potatisen men skala den INTE.
Koka potatisen i saltat vatten och känn med en provsticka, tandpetare eller gaffel efter när den är färdigkokt. Skala den kokta varma potatisen och passera genom en potatispress eller mosa med en "potatisstomp".
Blanda mjöl, salt och ägg och tillsätt sedan potatismoset. Blanda allt väl tills du har en mjuk och fin deg att jobba med. Den ska vara på gränsen till klibbig men gå lätt att forma. Arbeta på en lätt mjölad yta så att degen inte fastnar.
Forma längder som är tjocka som ett (tjockt) finger och skär dem i ca 2-3 cm långa bitar. Låt sedan gnocchin få sitt karaktäristiska utseende genom att med ett lätt men bestämt tryck rulla dem nerifrån och upp på ett rivjärn eller med ett lika lätt men bestämt tryck forma dem med hjälp av en gaffel. (Se bild nedan.)
Blanda mjöl, salt och ägg och tillsätt sedan potatismoset. Blanda allt väl tills du har en mjuk och fin deg att jobba med. Den ska vara på gränsen till klibbig men gå lätt att forma. Arbeta på en lätt mjölad yta så att degen inte fastnar.
Forma längder som är tjocka som ett (tjockt) finger och skär dem i ca 2-3 cm långa bitar. Låt sedan gnocchin få sitt karaktäristiska utseende genom att med ett lätt men bestämt tryck rulla dem nerifrån och upp på ett rivjärn eller med ett lika lätt men bestämt tryck forma dem med hjälp av en gaffel. (Se bild nedan.)
Koka upp rikligt med vatten som du saltar och lägg ner gnocchin däri. Fiska upp dem med en hålslev så snart de stiger till ytan. (Om du har för lite kokande vatten i förhållande till hur många kalla gnocchi du lägger i så sjunker vattentemperaturen för mycket, gnocchin lägger sig på botten och det blir svårt att få dem lagom kokta... Använd därför en stor kastrull med mycket vatten eller koka i omgångar.)
Smält smör i en stekpanna med höga kanter och låt de hela salviabladen bli varma och brynas lätt i smöret. (De ska "tillagas" i smöret men absolut inte bli bruna och eller frasiga!) Blanda ner den kokta gnocchin, blanda om och låt allt bli lagom varmt. Servera med nyriven parmesan/grana padano eller pecorino.
Ungefär så här kan de se ut när de fått sin form. Lite knöliga och gropiga. |
Här ligger några färdiga gnocchi vid kanten och de fiskas upp med en hålslev och läggs över i pannan med sin "sås". Fyll på med några nya gnocchi tills alla är färdigkokta. |
Samtidigt som du kokar de första gnocchisarna smälter du en rejäl klick med smör i en stekpanna med höga kanter och låter salviabladen bli mjuka däri. |
Blanda om och det är klart att servera med nyriven parmesanost! |
De många olika varianterna av gnocchi är frukten av den fantasi husmödrarna en gång fick använda för att skapa recept och rätter med de ofta ganska få ingredienser som de hade till förfogande. Beroende på årstid och vilken typ av mark man hade omkring sig varierade naturligtvis förutsättningarna och man gjorde det bästa av det man fick tag på. Vilka kockar! Jag beundrar dem långt mycket mer än de som använder sig av råvaror från jordens alla möjliga hörn och som aldrig behöver bry sig om vilka råvaror som är i säsong på hemmaplan...
En hel bok om främst olika typer av gnocchi - jag älskar den! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar