Receptet är hämtat ur boken "Baka till fest", Specialtidningsförlaget, 1988.
Ginger bisquits
ca 200 kakor
500 g strösocker
saft och rivet skal av en citron
2 1/2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
250 g smör
900 g vetemjöl
2 msk malen ingefära
2 msk bikarbonat
Börja med att vispa grädden och smälta smöret. Ställ sedan grädden åt sidan så länge och låt smöret svalna.
Blanda sockret med saften och det finrivna skalet från citronen. Tillsätt sirap, den vispade grädden och det avsvalnade smöret.
Ta fram en annan bunke i vilken du blandar ingefära och bikarbonat med mjölet. Blanda sedan ihop allting till en ganska kladdig deg. Låt degen vila några timmar eller över natten.
Forma degen till små kulor och grädda mitt i ugnen i 125 grader i 25-30 minuter.
Låt kakorna svalna och stelna till lite på plåten efter att du tagit ut den ur ugnen. Flytta sedan över dem på ett galler där de får torka helt innan du lägger dem i en tät burk. (Jag har inte testat med just dessa kakor, men som med de flesta småkakor går det säkert bra att frysa dem för en längre hållbarhet.)
TIPS!
Det kanske låter lite med 125 grader, men det är fullt tillräckligt och även den långa gräddningstiden stämmer :-) Degen kan bli lite svårrullad om den blir för varm, så ställ gärna in den i kylen emellanåt eller ta bara fram en mindre del av degen att börja med. 25 bollar per plåt tyckte jag var lagom för att de inte skulle flyta ihop.
Börja med att vispa grädden och smälta smöret. Ställ sedan grädden åt sidan så länge och låt smöret svalna.
Blanda sockret med saften och det finrivna skalet från citronen. Tillsätt sirap, den vispade grädden och det avsvalnade smöret.
Ta fram en annan bunke i vilken du blandar ingefära och bikarbonat med mjölet. Blanda sedan ihop allting till en ganska kladdig deg. Låt degen vila några timmar eller över natten.
Forma degen till små kulor och grädda mitt i ugnen i 125 grader i 25-30 minuter.
Låt kakorna svalna och stelna till lite på plåten efter att du tagit ut den ur ugnen. Flytta sedan över dem på ett galler där de får torka helt innan du lägger dem i en tät burk. (Jag har inte testat med just dessa kakor, men som med de flesta småkakor går det säkert bra att frysa dem för en längre hållbarhet.)
TIPS!
Det kanske låter lite med 125 grader, men det är fullt tillräckligt och även den långa gräddningstiden stämmer :-) Degen kan bli lite svårrullad om den blir för varm, så ställ gärna in den i kylen emellanåt eller ta bara fram en mindre del av degen att börja med. 25 bollar per plåt tyckte jag var lagom för att de inte skulle flyta ihop.
Svårt att tro att dessa bleka små bollar ska bli både platta och riktigt bruna... Jag portionerade degen med en tesked och rullade mina bollar lite mindre än en normalstor valnöt. |
Färdiggräddade har kakorna ändrat både färg och form! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar