Några inlagda rödbetor har det inte blivit, inte än i alla fall. Inte för att jag inte tycker att det är gott, men jag vill fortsätta njuta av de färska ett tag till. En favorit är att tillaga dem på grekiskt vis - jag kallar det så eftersom jag försökt få till smaken så de ska smaka som de vi serveras på somrarna i min svärfars hemby. Rödbetsbladssoppan är sedan ett bra sätt att kunna ta tillvara hela växten och inte bara roten. Jag gillar liksom inte att slänga sådant man kan äta... Stjälkarna kan tas med men färgen på soppan blir då inte riktigt lika aptitlig. Stjälkarna kan alltså gå med i soppan men även kokas och serveras som rödbetorna, "på grekiskt vis". Borsjtj har jag ännu inte testat att laga, men det kommer säkert att ske inom kort!
Rödbetor på grekiskt vis
Här får ni själva avgöra mängderna beroende på hur många ni är och hur hungriga på rödbetor ni är! Går bra att servera som starter eller tillbehör. Ibland låter jag min måltid bestå av endast denna "rödbetssallad" och en god brödskiva att torka rent fatet med.
rödbetor, helst ganska små
vitlök
olivolja
citron
salt
Skär av rödbetsblasten någon centimeter från rödbetan, låt "rotsvansen" vara kvar.
Koka rödbetorna så mjuka du vill ha dem, jag vill gärna ha kvar lite tuggmotstånd.
Koka rödbetorna så mjuka du vill ha dem, jag vill gärna ha kvar lite tuggmotstånd.
Skiva en eller två vitlöksklyftor tunt. Värm olivolja i en stekpanna och lägg ner vitlökskivorna däri. Ta pannan från värmen, vicka på pannan så skivorna ligger i en pöl med varm olja och mjuknar lite utan att ta färg och låt den sedan svalna så.
Lägg de kokta rödbetorna en kort stund i kallt vatten där du drar av skalet.
Dela varje rödbeta i halvor (om de är mycket små) eller kvartar och lägg i en skål eller på ett fat. Ringla vitlöksoljan över och salta efter behag. Pressa lite citron över.
Lägg de kokta rödbetorna en kort stund i kallt vatten där du drar av skalet.
Dela varje rödbeta i halvor (om de är mycket små) eller kvartar och lägg i en skål eller på ett fat. Ringla vitlöksoljan över och salta efter behag. Pressa lite citron över.
Serveras ljummet eller kallt.
Rödbetsbladssoppa
2 portioner
ca 500 g rödbetsblad
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
5 dl buljong
salt, vitpeppar, olivolja
1 msk vetemjöl + lite kallt vatten
1 dl crème fraiche
Skala lök och vitlök.
Hacka löken grovt och krossa vitlöksklyftan lite lätt med ett knivblad.
Hacka löken grovt och krossa vitlöksklyftan lite lätt med ett knivblad.
Skär av det grövsta stjälkarna från rödbetsblasten och hacka bladen grovt.
Fräs lök och vitlök mjuka utan att de tar färg i lite olivolja.
Blanda ner bladen i löken och fräs en stund till.
Tillsätt buljongen och låt koka några minuter, inte alls länge.
Mixa soppan slät och smaka sedan av med salt och peppar.
Red av med 1 msk vetemjöl utblandad i lite kallt vatten.
Tillsätt en klick crème fraiche och rör om.
Servera gärna med kokta ägghalvor.
Blanda ner bladen i löken och fräs en stund till.
Tillsätt buljongen och låt koka några minuter, inte alls länge.
Mixa soppan slät och smaka sedan av med salt och peppar.
Red av med 1 msk vetemjöl utblandad i lite kallt vatten.
Tillsätt en klick crème fraiche och rör om.
Servera gärna med kokta ägghalvor.
Både blad och stjälkar går utmärkt att äta! Blad har jag även förvällt (som man gör med spenat) och frusit in till vintern. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar