lördag 28 april 2012

Pytt-i-panna

Jag bara måste slå ett slag för pyttipannan! Visst är det gott med den klassiska potatis-lök-kött-pytten som serveras med stekt ägg och rödbetor? Men för mig är pyttipanna mer än så: det är ett perfekt sätt att göra något gott av resterna i kylen! Häromdagen blev det en pytt med zucchini, morot, lök och rester av tjocka ugnslagade revben som fick smak av lite timjan, salt och peppar. Det var verkligen gott!
Det går givetvis bra att byta ut en eller flera ingredienser. För det är ju det som är min tanke, att man som Kajsa Varg sa: "tager vad man hafver" =)


Restpanna
2 portioner

olivolja
1 gul lök
2 medelstora morötter
1 zucchini
köttrester
timjan
salt och peppar

Skala och hacka lök och morötter. Fräs dem i lite olivolja så att löken blir glansig och morötterna börjar mjukna lite.
Skölj och skär under tiden zucchinin i lite större bitar (kvarts-skivor) och skär köttet i små tärningar. Åtgången kött är inte alls så stor som när man annars äter kött... Vilken köttrest som helst går bra: kyckling, fläsk, nöt eller varför inte bacon eller en lite kryddig korv?!
Blanda ner lite timjan, zucchinibitarna och kött-tärningarna i pannan och stek tills de blivit varma, men låt det inte gå för långt så att zucchinin blir mosig... Smaka till sist av med salt och nymalen svartpeppar, sedan är det klart att äta!

fredag 27 april 2012

Nässelgratäng

Då var det fredag go' vänner och dags att tänka på helgens mat. Kanske blir det tillfälle att prova dagens recept på nässelgratäng... Den går bra att ha som alternativ till en vanlig potatisgratäng eller som en vegetarisk rätt. Vi har ätit den både som vegetarisk rätt och som tillbehör till ugnslagad kyckling och gillar den på båda sätten.
Trevlig helg!

Nässelgratäng
4-5 portioner

ca 4 liter färska nässlor

1 msk olivolja
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1/2 krm vitpeppar

800 g potatis
150 g mozzarella
2 1/2 dl grovt riven parmesan, 100 g

BÉCHAMELSÅS
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
rivet skal från 1/2 citron
riven muskot
1 tsk salt
2 krm vitpeppar

Rensa och skölj nässlorna.
Värm ugnen till 200 grader.
Skala och hacka lök och vitlök innan du fräser dem i lite olja tills de blir glansiga och lätt genomskinliga.
Förväll nässlorna i några minuter, låt svalna och hacka dem sedan ganska fint. Blanda med löken.

Skala potatisen och skär den i tunna skivor.
Skiva mozzarellan och riv parmesanosten. 


Smält smöret till såsen i en kastrull.

Ta kastrullen från plattan och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget och vispa slätt. Låt såsen koka upp och sjuda några minuter under ständig omrörning så att det inte bildas mjölklumpar. Smaka av med finrivet citronskal, riven muskot, salt och peppar.

Varva ingredienserna i en smord ugnsfast form. Jag använde en med måtten 20 cm x 28 cm och då blev det lagom med tre lager potatisskivor, nässelblandning och riven parmesan. Först grundade jag med lite sås i botten och då blev det alltså fyra lager sås kan man säga. Mozzarella la jag bara i det första och andra lagret. 


Grundreceptet som jag fann i en gammal tidning och ändrade lite efter mitt eget tycke angav att gratängen skulle stå i ugnen ca 20 minuter, men när jag lagade min gratäng tog det närmare 40 minuter innan potatisen kändes klar! Så fruktansvärt tjocka potatisskivor tyckte jag inte att jag hade...

Min rekomendation blir att du ställer gratängen mitt i ugnen och känner efter med en provsticka eller tandpetare när ca 25-30 minuter gått för att se hur potatisen är. Troligtvis behöver gratängen in en liten stund till, om du inte har florstunna potatisskivor ;-) Flytta eventuellt ner formen lite längre i ugnen om du tycker att den börjar få lite för mycket färg. När den är färdiglagad kan den gärna stå en liten stund innan den serveras, det tycker jag nästan alla gratänger vinner på.


Gratängen går som sagt att servera som ett vegetariskt alternativ eller som tillbehör till kött eller fisk. Den passar bra till kyckling och jag kan tänka mig att den även är god till lax.

torsdag 26 april 2012

Grönt, gott och gratis!

Ska bli soppa för fyra!
Brännässlor...
Vissa saker är gratis, gott OCH nyttigt. Till dessa hör nässlorna som är fulla med bland annat C-vitamin, järn och kalcium. Lite pyssligt att samla in och rensa men jag tycker det är väl värt besväret. Jag gillar verkligen smaken av nässlorna och när de är tillagade sticks de naturligtvis inte! Om du har lust med lite extra jobb går det bra att torka nässlorna för att senare under året använda dem i t.ex. brödbak, eller förvälla dem så du kan njuta av en nässelsoppa mitt i vintern.
Tänk om ändå kärsen (kirskålen) som envisas med att bo i mitt trädgårdsland smakade lika gott... Jag vet att det finns de som tycker det, men jag gillar INTE den smaken. Det spelar ingen roll att de inte sticks det minsta, är gratis och växer så det knakar (trots idoga utrotningsförsök)!

För att inte bränna dig när du plockar och rensar nässlorna har du på dig trädgårdshandskar eller diskhandskar. Skörda med sax. De små skotten, upp till 7-8 centimeters höjd, tar du hela som de är. Har nässlorna blivit större skördar du endast bladen. Rensa ordentligt och skölj innan du tillagar dem.

Kanske frågar du dig om det verkligen är nödvändigt att rensa de små nässlorna. Hur smutsiga kan de vara egentligen? Mitt svar är enkelt: Ja, de behöver rensas! Det tar lite tid - jag rensade just 8 liter och det tog mig ungefär en timme. Kanske är jag onödigt noggrann... Jag skakar de små skotten och kollar på bladens undersida. Det jag rensar bort är inte alls mycket: några grässtrån, små pinnar och andra växtrester samt blad med små äggkolonier på... Just det där sista vill jag verkligen inte ha med i matlagningen - blä! Sedan sköljer jag de gröna skotten. Lättast tycker jag då är att fylla diskhon full med kallt vatten och skölja däri. Lyft sedan upp nässlorna och låt dem droppa av i ett durkslag. Genom att lyfta upp dem innan du tappar ur vattnet i hon så ligger eventuellt smågrus/sand kvar på botten, utan att nässlorna åter blandas med det.
Detta är varför jag rensar ganska noggrant!
Sköljning för att bli av med sand/jord/grus

Idag får ni ett väldigt enkelt recept på nässelsoppa, men inom kort kommer flera andra recept med nässlor =)

Nässelsoppa
4 portioner

ca 4 liter nyplockade nässlor

2 schalottenlökar (ca 40 g)
smör eller rapsolja
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 msk maizena + lite kallt vatten
1/2 tsk salt
finamalen vitpeppar


Rensa och skölj nässlorna. Skala och hacka löken.
Fräs löken i lite smör eller rapsolja i en stor gryta. Tillsätt nässlorna, buljongtärningar och hett vatten. Låt koka upp och sedan sjuda ca 5minuter på svag värme.
Mixa soppan slät, smaka av med salt och vitpeppar och tillsätt sedan maizena utrört i lite kallt vatten. Låt soppan koka ytterligare ett par minuter under omrörning så att den reder sig.

Servera med hårdkokta ägghalvor och eventuellt med knaperstekta bacontärningar.


Att förvälla nässlor
Förväll rensade nässlor i kokande vatten i 1 minut.
Låt rinna av i ett durkslag, fördela i burkar eller påsar, kyl ner och frys in.


Omvandlingstabell
Jag har funnit många olika uppgifter om hur mycket en viss volym färska nässlor motsvarar i vikt och som förvällda. Eftersom jag inte tycker att det har stämt så bra med verkligheten har jag nu försökt göra en egen liten omvandlingstabell. Jag har använt nässelskott av storleken 6-8 cm ungefär och jag har inte tryckt ner dem hårt i litermåttet men inte heller lagt dem helt luftigt. Som ni förstår är alltså måtten ungefärliga - det beror ju lite på hur hårt du packar bladen/skotten när du skördar dem förstås. Jag får dock återkomma med uppgifter om förvällda nässlor - hoppas ni har lite tålamod... (Jag tror att en liter färska nässlor ska motsvaras av ungefär en dl förvällda.)


1 liter nyplockade nässlor = 60 g
2 liter nyplockade nässlor = 120 g

4 liter nyplockade nässlor = 240 g

tisdag 24 april 2012

Några spartips

Så här mot slutet av månaden kan det för många vara lite tomt i plånboken och då kanske det passar bra med några spartips. Ibland kräver det lite planering för att spara en slant, men det kan det väl vara värt? Har du själv något bra spartips får du gärna skriva en kommentar till det här inlägget och dela med dig!

Använd hela purjolöken! 
Jag kan fortfarande inte fatta att det finns de som bara använder en del och sedan slänger resten...


Släng inte rotfrukter som legat lite för länge i grönsakslådan! 

Skär bort det fulaste och använd sedan resten i en soppa eller gryta.

Frys in hackad stjälkselleri 

Ofta behöver man bara en del av en stjälk när man ska använda stjälkselleri tillsammans med morot och lök som grund i en gryta eller smaskig pastasås. Vad gör man med resten av stjälkselleriståndet? Gillar du inte att knapra i dig stjälkarna råa som de är kan du göra som jag och finhacka resterna och frysa in. Perfekt nästa gång man behöver stjälkselleri att bara ta fram den mängd man behöver, färdighackat och klart!

Frys in äppelklyftor

Börjar äpplet i fruktskålen skrumpna lite? För det mesta är det inget fel på äpplet ändå, men kanske tycker du som jag att det inte är så lockande att äta det som det är längre. Skala, klyfta och blanda med socker och eventuellt kanel. Av ett äpple blir det ju dock inte mycket paj eller kaka... Frys därför in klyftorna och ta fram när det är dags för äppelpaj. Eller använd i morgonens grötkok - låt koka med i havregrynsgröten så de mjuknar.

Laga stora satser av grytor, soppor och pajer

Ett gammalt välkänt tips... Det är ofta billigare att köpa storpack och du sparar även energi till exempel på att göra ett stort långkok än fyra mindre. Dessutom sparar du tid en annan dag då du har matlådan färdig eller middagsmaten klar att bara värma. Paj lagar jag ibland i långpannan och det ger flera goda matlådor (dubbel sats med pajdeg brukar bli lagom).

Försök köpa lagom mycket av de olika råvarorna

Tänker du inte göra ett storkok finns det för de flesta ingen anledning att köpa på sig till exempel fem kg morötter. Att köpa storpack av olika varor är ofta billigare och helt perfekt om du tänker laga en stor sats av något. Men det är dumt att låta sig luras av det något lägre priset om man sedan låter hälften ligga och bli gammalt i skafferi och kylskåp...

Blanda pastan med pastasåsen innan du serverar

Så gör italienarna! Det blir godare, pastan klibbar inte och åtgången av sås per person blir faktiskt mindre.
Finfina små nässelskott!

Plocka det som är gratis ute i naturen

Nässlor, bär och svamp... Kan det bli billigare än gratis? Finner du riktigt mycket går det bra att torka eller frysa in - frysboxen är en av mina bästa vänner!

Köp råvaror som är i säsong - både godare och billigare

För att se vilka råvaror som är i säsong för tillfället rekomenderar jag att du kikar in på svt´s sida om säsongsmat, Arlas sida om mat i säsong, denna säsongsguide eller ladda ner appen "Grön guide" från Naturskyddsföreningen till din smartphone.

Köp konserver, torkat och fryst

Ja, ibland är det faktiskt både godare, billigare och mer "miljösmart" än att köpa färska råvaror! Tomater och baljväxter är bra exempel på det tycker jag. Färska solmogna tomater är ju underbart gott när det är säsong för det, men under resten av året får de ersättas av en bra konserv eller torkade. Färska baljväxter från Afrika och Sydamerika som du finner i butiken även på vinterhalvåret kanske smakar gott, men miljösmart eller billigt är det inte! Välj i frysdisken, bland konserverna eller torkat istället. Jag tjatar gärna om de snabblagade röda linserna som är lätt att ha i soppor eller grytor :-)

Ät ägg och gröt

Mättar bra och ger mycket näring och energi till en låg kostnad. Tråkigt? Jag menar ju inte att det är det enda du ska äta ;-) Äggen kan man ju dessutom äta på så många olika sätt: vanligt kokt ägg med lite salt eller kaviar; stekt på smörgås; omelett eller frittata med eller utan tillägg av potatis, grönsaker eller köttrester; pannkakor och plättar...

måndag 23 april 2012

Det goda i livet

Det goda i livet handlar ju faktiskt inte bara om vad man kan äta. De senaste dagarna har jag lagt mer energi och tid på att vara tillsammans med familjen och ha det gott tillsammans än att stå vid spisen. Därav min frånvaro från bloggen... Ni ska snart få flera recept att prova eller inspireras av, men först kommer lite bilder från min dag igår. Då packade vi in hund och barn i bilen och begav oss ut på en liten utflykt i den natursköna omgivningen. Det blev en härlig vandring som verkligen laddade batterierna!

Ett besök rekommenderas om du befinner dig i närheten av Skövde/Skara!
Särskilt fint på våren när de första blommorna kommit och det finns gott om vatten i vattenfallet

Hund och husse på väg
Det fanns många bra stenar att klättra upp på...
...och kasta sig ut ifrån!

De här små godingarna får mig att längta efter nässelsoppa!
Recept kommer inom kort :-)
Forsar förstås ännu häftigare tidigare på året när isen och snön smälter!
Vi slapp regn, men inte leran under tassarna...
Nej, jag går inte på alla fyra ;-)
men man blir skitig av att hålla hundens leriga lina också!

Hoppas att ni också hade en trevlig helg!
Nu ska jag återvända till köket och se till att skriva ner några nya recept åt er :-)

onsdag 18 april 2012

Ciabatta

Detta är ett bröd som inte innehåller salt. För många svenskar kan det kännas lite ovant, men personligen älskar jag det här brödet! Det är på vissa ställen i Italien, som i Toskana och Umbrien, mycket vanligt med bröd utan salt - "pane sciapo". Ofta får det vara tillbehör till smakrika grytor, soppor och såser, och då vill man ha ett enkelt bröd som inte konkurrerar för mycket med de andra smakerna. Ciabatta kanske inte riktigt passar in i kategorin "pane sciapo", jag vet faktiskt inte riktigt säkert... men utan salt är det i alla fall! Vet ni förresten vad ordet ciabatta betyder? Jo, "toffel/toffla"... Använd fantasin så kanske ni ser en toffla där framför er i brödkorgen ;-)

Servera bröden helt naturella att bryta av till soppa eller att torka pastasåsen av tallriken med. Eller använd dina favoritpålägg och gör en vanlig - eller väldigt lyxig - smörgås :-)

Ciabatta
4 1/2 dl vatten
25 g jäst
2 msk flytande honung
1/2 dl olivolja
12 dl vetemjöl

Värm vattnet till 37 grader. 
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av vattnet. Blanda med resten av vattnet, honung och olivolja. Tillsätt ca 11 dl av vetemjölet. Degen SKA vara kladdig! Pudra lite mjöl över och låt jäsa 90 minuter under en bakduk.
Dela degen i 12 bitar och tryck/dra ut dem till ca 15 centimeter långa, lite ojämnt tjocka, ganska platta bröd. Knåda EJ!
Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter under en bakduk. 
Värm ugnen till 250 grader och grädda bröden ca 10-12 minuter  mitt i ugnen. De ska få lite lagom mycket färg. Ta ut ett bröd och knacka/klappa det lite på undersidan - låter det ihåligt är det klart. 
Låt bröden svalna på ett galler.


En till... Linssoppa!

Igår var det riktigt ruggigt och lite konstigt väder. I ena stunden sken solen, sedan vräkte plötsligt en massa hagel ner! Regn och snö fick vi också. Tänk den som ändå fått ligga vindskyddad och nerbäddad i en mysig vagn... Vår lille son har inte en aaaning om hur bra han har det! Vi vuxna fick värma oss med lite het soppa istället. Ja, soppa igen till lunch. Linssoppa. Tillagningstid ca 25 minuter. Soppan jag gjorde blev ganska stark, så om du inte gillar det får du hålla dig till den mindre mängden currypasta...

Het linssoppa med kokosmjölk
ca 6 port.

1 gul lök
1 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
2-3 tsk röd currypasta
1 grönsaksbuljongtärning
2 1/2 dl röda linser
ca 6 dl hett vatten
2 stjälkar stjälkselleri
1 burk kokosmjölk (400 ml)
ev. lite salt

Skala och hacka löken.
Koka upp vattnet i en vattenkokare.
Fräs löken i lite rapsolja tills löken blir glansig och nästan lite genomskinlig. Tillsätt tomatpuré och currypasta och fräs tillsammans med löken en kort stund.
Häll på det heta vattnet och tillsätt buljongtärning och linser. Låt koka på medelstark värme knappt tio minuter.
Skär under tiden selleristjälkarna i tunna skivor. När de tio minuterna nästan gått blandar du i kokosmjölk och selleri. Låt koka några minuter till, tills linserna i stort sett kokat sönder. Smaka av med salt om du tycker att det behövs och späd eventuellt med lite vatten om du inte vill ha soppan så tjock.

måndag 16 april 2012

Tomat- och linssoppa

Igår, söndag, blev det snabbmat till både lunch och kvällsmat. Till lunch blev det en linssoppa som från lökhackning till servering tog max 25 minuter att göra. Till kvällsmat blev det pasta med en sås innehållande resten av löken från soppan, kycklingfilé, örter och en skvätt grädde som stod i kylen - och det tog inte mer än 20 minuter att göra iordning (pastavattnet kokades upp i vattenkokaren förstås och såsen gjordes under tiden pastan kokade). Det kallar jag snabbmat :-)

Soppan tyckte vi smakade riktigt bra som den var. För det mesta brukar vi annars lägga till några stänk vinäger i våra linssoppor vid servering, men den här smakade riktigt bra även utan. För er som undrar över sockret som ingår i receptet kan jag förklara att det hjälper till att ta fram det bästa ur både lök- och tomatsmakerna. Men den som absolut håller stenhårt på att undvika socker i sin kost kan givetvis laga soppan utan! Utan socker blir det extra viktigt att ha en bra tomatkonserv och vilken jag föredrar kan ni se på bilderna...


Tomat- och linssoppa
ca 3 port.
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk finkrossade tomater
2 1/2 dl röda linser
1-2 lagerblad
1/2 tsk hel kummin
1 buljongtärning
ca 6 dl vatten
1 msk olivolja
salt
socker

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dem i olivoljan i en kastrull så att löken blir glansig och nästintill genomskinlig. Strö över en nypa socker och tillsätt sedan de krossade tomaterna och låt koka upp. Tillsätt linser och resterande ingredienser förutom salt. Koka på medelhög värme tills linserna blivit mosiga, ca 15 minuter.
Smaka av med salt och späd eventuellt med lite vatten om du tycker soppan är för tjock.

lördag 14 april 2012

Frökex

Här kommer ett recept som jag tror passar även er som äter enligt LCHF- eller GI-"regler" :-) Även de som behöver undvika ägg, gluten och mjölkprodukter kan äta dessa kex.

Själv bryr jag mig inte om att följa någon särskild diet. Jag äter lite av varje, har några trivselkilon, orkar jobba i trädgården och gå långa promenader. Jag äter både grädde och vitt bröd ibland, en hel del fiberrikt bröd, grönsaker, rotfrukter, kött och fisk. Pastan har en stor plats i mitt "matliv" och det kommer jag inte att ändra på! Däremot försöker jag undvika sötningsmedel och andra "onaturliga" tillsatser. Nåja... Detta skulle inte vara något inlägg där jag tvingar på er mina åsikter om dieters varande eller icke varande! Jag hoppas att var och en äter och rör sig på ett sätt som får dem att må bra.

Att detta recept kommer med här kan vi tacka min svärmor för. Hon har lagt om sin kost lite och igår när vi gick förbi fick vi testa dessa kex som hon bakat. De var ganska goda och jag fick med mig hem de flesta av ingredienserna för att testbaka jag med. Jag kan ju inte påstå att fiberhusk och pofiber  annars hör till basutbudet i mina skåp... Orginalreceptet säger att man ska ha hela linfrön, men både jag och svärmor  har använt krossade. Det tycker vi gick bra och då har ju kroppen också lite lättare att ta upp nyttigheterna ur fröna... Receptet var ett tidningsurklipp och jag vet inte mer än så om dess ursprung.

För er som, liksom jag, inte använt pofiber och fiberhusk tidigare lägger jag med ett par länkar till lite lättläst information om dessa produkter:
Pofiber
Fiberhusk


Frökex
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1/2 dl krossade linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 1/2 dl kokhett vatten

Värm ugnen till 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Koka upp vattnet och tillsätt det hett tillsammans med rapsoljan.
Rör om ordentligt så att allt blandar sig väl. 
Stjälp upp smeten på en plåt med bakplåtspapper på. Använd en oljad degskrapa, slickepott eller stekspade av metall för att trycka ut degen till en tunn kaka som täcker nästan hela plåten. 
Grädda mitt i ugnen i 45 minuter.
Stäng av ugnsvärmen, ta ut plåten och skär till rektanglar eller fyrkanter i den storlek du önskar. Ställ in plåten igen i den avstängda ugnen och låt kexen stå och torka med stängd ugnslucka i 30 minuter. 

Använd de pålägg som du själv tycker om och som passar just din "diet".



fredag 13 april 2012

Brownie

Det känns som att de flesta i min generation (70-talister/80-talister) har ett alldeles speciellt förhållande till kladdkakan, chokladkakan som nära på rinner i mitten. Ett kärleksförhållande nästan. Själv föredrar jag faktiskt chokladkakor som har mer av en brownie-karaktär. De rinner inte, är fasta, nästan lite sega... Inte rinnigt geggiga, men absolut inte torra och fluffiga heller. Dagens recept  är en av mina riktiga gamla trotjänare, jag har nog bakat den sedan jag var i tioårsåldern ungefär... Ge den en chans på helgens fikabord eller ta med den ut på pick-nick om helgvädret tillåter!
Från början gräddade jag alltid den här kakan i en gammal 2-liters traktörpanna av märket NilsJohan. Jag klippte omsorgsfullt till ett bakplåtspapper så att det blev en rund bit att lägga i botten av pannan. Papper och sidor smordes och mjölades med noggrannhet och nog smakade den lite extra gott då... Idag använder jag för det mesta en form med löstagbara kanter, utan något papper i botten. Det går också bra att använda rektangulära engångsformar av aluminium - passar väldigt bra om man sedan vill skära små fyrkantiga bitar istället för vanliga "tårtbitar". Kakan går även bra att frysa och kan serveras såväl med som utan vispad grädde tycker jag. Fruktsallad eller lite färska bär kan också vara gott till.

Brownie

3 ägg
4 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
1 1/2 krm salt
2 1/4 dl vetemjöl
150 g smör


Sätt på ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla en form med löstagbara kanter, ca 22 cm i diameter.
Smält smöret och låt det svalna lite.
Vispa ägg och socker pösigt. 
Blanda ner vaniljsocker, kakao, salt, vetemjöl och de smälta smöret i äggsmeten. Rör bara tills allt blivit en slät fin smet.
Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter.
Låt helst kakan stå några timmar eller till nästa dag innan du serverar den med lite vispad grädde.



måndag 9 april 2012

Bärrutor och Rabarberrutor

Annandag påsk - nu  är påsken snart förbi för denna gång... Den blev tyvärr inte sådär riktigt vårig som man kunde önska sig, utan bjöd på riktigt snöoväder som täckte alla våra blå scillor under ett vitt täcke. Men, vad annat kan man förvänta sig i april? Vi firade i alla fall påsken i goda vänners sällskap, åt god mat, fikade och trotsade till och med ruskvädret med ett par promenader. 

Påskrecepten har ni ju redan fått ta del av, så idag får ni istället de återstående två recepten på kakor vi hade på sonens namnkalas: bärrutor och rabarberrutor. Båda kakorna passar bra både när man väntar många gäster och att ha i frysen på lut för oväntat besök.


Bärrutor med svarta vinbär
Naturligtvis kan man använda vilka andra bär som helst. Jag har tidigare använt hallon och det blir verkligen otroligt gott! 

200 g smör
6 dl strösocker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
ca 250 g färska eller frysta bär

Värm ugnen till 175 grader och klä en långpanna (30 x 40 cm) med bakplåtspapper.
Smält smöret i en gryta och låt det sedan svalna lite. Rör ner socker, ägg, mjöl, och vaniljsocker i fettet och blanda allt tills det är en slät smet. 
Häll över smeten i långpannan och fördela bären jämnt.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. 
Dra den varma kakan ur pannan, stjälp långpannan över och låt kakan kallna därunder. Skär sedan upp den i bitar. Jag tycker att det blir lagom storlek om man delar kakan i 40 jämnstora bitar. 



Rabarberrutor
100 g smör
2 1/2 dl mjölk
4 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker

ca 400 g rabarber
1 dl socker
1 msk malen kanel
2 msk potatismjöl

Värm ugnen till 225 grader. Smörj och bröa formen. 
Skala eventuellt rabarbern om den är väldigt grov och skär den sedan i skivor/bitar.
Smält smöret, tillsätt mjölken och låt den bli ljummen. 
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det ljumma smöret och mjölken. 
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör sedan ner det i äggsmeten. 
Häll smeten i formen och fördela rabarbern över. 
Blanda socker, kanel och potatismjöl och strö det sedan över rabarberkakan.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kakan svalna i formen och skär den sedan i bitar. Även denna kaka blir lagom att skära i 40 bitar.

lördag 7 april 2012

Påskafton

Här har vi en lugn påskafton efter att våra gäster sedan i torsdags nu åkt hem. Vi har avnjutit såväl lammstek som påsktårta dessa dagar och båda var mycket lyckade. Till lammsteken kunde jag bara inte finna färsk salvia någonstans så det fick bli med mynta istället. Jag vägrar använda torkad salvia eftersom den enligt mig inte alls smakar likadant som färsk. Det blev naturligtvis inte samma sak med mynta som med salvia, men väldigt gott ändå. Jag vill dock inte att det ska smaka bara mynta, så därför tog jag bara en halv kruka. Det var fullt tillräckligt och blev en bra smakbalans tycker jag. Till steken hade vi ugnslagade rotsaker kryddade med vitlök, rosmarin, citron, salt o peppar.
Lammstek med rotsaker
Årets påsktårta

Av våra gäster fick vi ett riktigt fint påskägg av choklad som vi knappt vill äta av för att det är så fint att se på... Eller vad säger ni?

onsdag 4 april 2012

Påskgubbar

Det här blir det sista receptinlägget innan påskhelgen drar igång. Kanske hinner jag lägga in några bilder, men annars tänker jag ägna mig åt att umgås med goda vänner och naturligtvis äta gott tillsammans.
Glad Påsk allesammans!


Påskgubbar
De här små gubbarna gör mig bara så glad! Varje påsk numera så förgyller de frukostbordet en av helgdagarna. Samtidigt som brödet gräddas så "kokar" äggen. I vanliga fall vill jag ha mitt frukostägg med lös gula, men i detta fall blir gulan hård. Det är ok, helt ok =)

50 g jäst (1 pkt)
50 g smör 
4 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk socker
10 dl vetemjöl
11 ägg
33 st russin

Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken. Låt degvätskan bli "fingervarm" som det heter. (Det brukar innebära att man vill att det ska hålla 37 grader... Inte tror jag att mina fingrar är så varma!) 
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av den ljumma degvätskan. Tillsätt resten av vätskan, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Låt jäsa i bunken under en tallrik i ca 30 minuter.

Ta upp den jästa degen och knåda några minuter. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl om det är alltför kladdigt. Dela degen i tio bitar och rulla bitarna ca 12 cm långa. Lägg ett rått ägg lite ovanför mitten av varje degbit. Tänk dig nu att ägget är en klocka och skär snitt i degen vid klockan 2, 4, 6, 8 och 10. Dra och forma degen till armar som korsas över ägget, ben och ett huvud. Markera ögon och mun med russin. Låt gubbarna jäsa under en bakduk i ca 45 minuter.
Pensla de färdigjästa gubbarna med ett uppvispat ägg och grädda dem sedan i 12 minuter i 225 grader. 

Gubbarna bör EJ frysas då ägget i så fall blir vattnigt.
För att ägget inte ska fastna så hårt kan man smörja undersidan, den sidan som ligger mot gubbens "mage", med lite matolja. 

tisdag 3 april 2012

Sardell- och vitlöksfylld lammstek

Jag vet att det egentligen inte är säsong för lammkött just nu här i Sverige. Det är på hösten man ska passa på att äta lamm här i norr... Men nu är det ju så bra att det finns något som heter frys och då kan man ju gärna frysa in en lammstek på hösten som går bra att plocka fram lagom till påsk. För det är ju onödigt att köpa en lammstek som fraktats ända från Nya Zeeland när vi har får även i Sverige, och jag vill ha lamm till påsk! Sill och lamm. Och ägg.
Men nu var det lammkött det handlade om! Här kommer ett riktigt favoritrecept på en smakrik lammstek. Den lyckades till och med omvända min far som annars alltid varit av åsikten att lamm smakar kofta... Ni får dock klara er utan bild denna gång, för jag ska inte laga min stek riktigt än. Kanske kommer en bild senare i veckan...

Sardell- och vitlöksfylld lammstek
1 urbenad lammstek (minst 1 kg)
1 liten burk sardeller (ca 80 g)
1/2 gul lök
4-5 vitlöksklyftor
rosmarin, ca en kruka
salvia, ca en kruka
persilja 1/2 kruka 
(eventuellt kan du även lägga till 1/2 kruka basilika)

Skala och hacka lök och vitlök som sedan blandas med sardellerna. Fräs eventuellt blandningen en kort stund tills löken blir lite glansig och genomskinlig, men det är ett steg jag tycker att man kan hoppa över. 
Klipp eller hacka örterna och blanda dem sedan med lök och sardeller. Röran ska smaka riktigt kraftigt - tänk på att den ska ge smak åt hela steken. Tillsätt eventuellt lite salt och peppar. Sardellerna är salta i sig, men sältan kan variera något mellan olika märken och burkar. 

Värm ugnen till 175 grader.
Fyll lammsteken med röran, in i alla fickor, och bind sedan ihop den med steksnöre. 
Bryn steken runt om i en stekpanna. Lägg ett galler över en långpanna och placera steken på gallret. Stek i ugnen tills innertemperaturen är 60-75 grader. Stektiden kan man ungefärligt beräkna till en timme per kg stek. Låt steken vila ca 15 minuter innan den skärs upp. 

TIPS!
Lägg den kryddade och ihopbundna steken i dubbla plastpåsar för att dra några timmar innan tillagnig. Jag har till och med låtit den ligga över natten ibland, så jag ska slippa stå och jobba så mycket med maten hela dagen när gästerna kommer :-)

Laga klyftpotatis och kanske även andra rotfrukter i långpannan under steken. Det knepiga är ju förstås att veta när man ska lägga dit dem... Det beror bland annat lite på hur stora rotfruktsbitar du skär. Jag rekomenderar att du sätter in klyftpotatisen när ungefär en halvtimme återstår för köttet. Eftersom köttet sedan mår bra av att vila en stund utanför ugnen innan det skärs upp, kan man höja värmen till 200-225 grader den sista stunden för potatisen, efter att man tagit ut köttet. Rotfrukterna blir supergoda av köttsaften som droppar ner på dem! Använd gärna lite rosmarin även på potatisen - och salt förstås.

ETT ERKÄNNANDE
Min lammstek i år kommer från Nya Zeeland. Nu skäms jag! Så är det i alla fall. Men jag lovar att nästa år ska den vara svensk och väldigt närproducerad! Just nu snubblar den runt på ostadiga ben bara några kilometer härifrån :-)

måndag 2 april 2012

Löksill och Citrussill

Snart är påsken här och då vill vi ha sill här i huset. Dags att börja lägga in alltså, för den behöver några dagar på sig att gotta sig i lagen. Sedan får vi festa loss på den med kokt potatis och ägghalvor!
Så här till påsk blir det vanlig löksill och en fräsch citrussill. Till midsommar vill jag ha en krämig sillinläggning spetsad med snaps och till julen en sherrysill - men det få vi återkomma till en annan gång :-)

Båda recepten har jag "ärvt" av min mamma. Löksillen är i stort sett den som finns recept till på konservburkarna med inläggningssill av ett stort känt märke...
Mammas löksill
1 burk (420g) inläggningssill
1 st liten rödlök
1/2 dl ättikssprit (12 %-ig alltså)
1 1/2 dl vatten
2 dl strösocker
1-2 lagerblad
2 tsk krossad kryddpeppar
1/2 tsk krossad vitpeppar
6-8 st kryddnejlikor



Blanda alla ingredienser till lagen, dvs allt förutom sill och lök. Koka upp och låt kallna.
Skiva löken tunt. Skölj, torka av och skär sedan sillfiléerna i bitar.  
Varva sill och lök i väl rengjord burk och häll sedan den kalla lagen över. Låt stå svalt (i kylskåp) några dagar, gärna en vecka, innan den ska serveras. 


Mammas citrussill
3 dl socker
3 dl vatten
1 citron
2 lime
1 liten gul lök
8-10 st sillfiléer (2 burkar)


Använd ett zestjärn för att få fina strimlor av citrusskalen. Annars får du försöka skala tunt, utan att få med det vita, och sedan strimla skalet tunt med en kniv. 
Skiva löken tunt och skär sillen i bitar.
Pressa citron och lime och blanda saften med vatten och socker och rör tills sockret löst sig. 
Varva lök, citrusskal och sill i en kruka eller burk och häll över lagen. Låt sillen stå och dra minst ett dygn, men gärna flera dagar. (Står sillen alltför länge kan det dock bli lite för beskt av citrusskalen.)


Seså! Marsch iväg och handla inläggningssill nu så det hinner bli klart till påskafton! För visst är det väl i alla fall lite godare med egna inläggningar än färdigköpt? Det tycker i alla fall jag :-) Särskilt svårt att göra kan man ju inte påstå att det är heller. En inläggning jag dock inte lyckats med än är senapssill. Tips mottages tacksamt!

söndag 1 april 2012

Provbakning av Påsktårta

SUCK! När jag skrivit klart hela inlägget, kände mig riktigt nöjd och bara skulle ladda upp bilderna från telefonen så försvann all den beskrivande texten jag skrivit... Jag looovar att jag sparade det jag skrev minst tusen gånger under tiden jag skrev och förhandsgranskade, men ändå - BORTA! Min väldigt förstående och tålmodige man får nu stå ut med att jag ska sitta och skriva om allting. Han får fortsätta ta hand om vår lille bebis, som tack och lov verkar rätt nöjd för stunden.

Påsktårta var det ja... Om mindre än en vecka börjar påskhelgen och vi ska ha lite gäster. Jag funderade på en tårta att göra och fick en idé som jag gärna ville pröva innan det var "skarpt läge". Här nedan kan ni läsa resultatet!
Receptet på tårtbotten är det bästa jag provat. Kakan blir hög, lagom torr och relativt lätt att "skiva". Citronkrämen blev jag också nöjd med, även om jag kunde ha gjort den liiite fastare. Jag utgick från en vaniljkräm men minskade ner på vaniljsmaken och tillsatte citronarom istället. Provtårtan fick ett enkelt utseende, ungefär som en gul prinsesstårta kan man säga. Till påsken nästa helg tror jag att jag ska anstränga mig lite mer och skära till en äggform på bottnarna, samt färga en del av marsipanen grön att använda till att göra ett band att lägga över "ägget"... 

Men vad gör man nu när man har provbakat en tårta? Är det bara att snällt sleva i sig den också eller ska den hamna i soporna? Nej, självklart vare sig det ena eller andra! Snälla grannar och mina svärföräldrar fick rycka ut och nu är det bara tre rejäla bitar kvar :-)

Påsktårta
12-15 bitar
TÅRTBOTTNAR
3 ägg 
3 dl strösocker 
1 dl hett vatten
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen


Värm ugnen till 175 grader och koka vatten. Smörj och bröa en form med en diameter på ca 22 centimeter och löstagbar kant. 
Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan vattnet lite i taget under försiktig vispning/omrörning.
Blanda mjöl och bakpulver och häll sedan ner det i smeten som du nu rör slät.
Häll smeten i den bröade formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
Låt kakan kallna helt innan du lossar den från formen och och skär den horisontellt i tre "skivor". 

FYLLNING
2-2 1/2 dl hallonsylt
2 dl vispgrädde, som vispas fast
citronkräm , enligt recept nedan 

CITRONKRÄM
Denna gång använde jag mig av citronarom, bara för att jag råkar ha det i lådan. Det bör givetvis även gå bra om du vill experimentera dig fram till en lagom mängd riktig citron (zest + saft). 

1/2 vaniljstång
2 dl vispgrädde + 1 dl
2 dl mjölk (standard- eller mellan-)
4 msk majsstärkelse (maizena)
3 msk strösocker
4 äggulor
citronarom

Blanda 2 dl grädde, mjölk och majsstärkelse i en rostfri kastrull (ej aluminium). 
Skär ett längsgående snitt i den halva vaniljstången och skrapa ur de svarta små fröna. Rör ner fröna i gräddblandningen och lägg även med den urskrapade delen av stången. 
Koka krämen under ständig tillsyn och lätt vispning/omrörning tills den tjocknar. Den ska vara riktigt tjock för att passa som tårtfyllning. 
Dra kastrullen från värmen och rör ner en äggula i taget under omrörning. Värm upp krämen en kort stund igen, men var försiktig så att äggulorna inte stelnar och bildar små gryn i krämen. 
Låt krämen kallna, ta ur vaniljstången och tillsätt sedan citronarom tills du är nöjd med smaken (jag använde ca 1 tsk).
Vispa 1 dl grädde riktigt fast, men naturligtvis inte till smör... 
Vänd försiktigt ner den vispade grädden och din citronkräm är klar!

MARSIPANTÄCKE o DEKORATIONER
Mängden marsipan beror naturligtvis på hur tunt du lyckas kavla täcket och hur mycket marsipan du vill ha till övriga dekorationer. Jag färgade hela 500 gram marsipan riktigt gult och nästan 400 gram gick åt till täcket. Ungefär 50 gram använde jag till att forma tunna rullar som jag snodde och la som en kant runt tårtan. 50 gram har jag nu kvar att använda för att göra chokladdoppade godisar av :-)


400-500 g marsipan
gul hushållsfärg


Arbeta in färg i marsipanen tills du är nöjd med gulheten. Kavla den sedan mellan plastfolie till ett stort tårt-täcke.


BYGGBESKRIVNING
Börja med att lägga den undre bottnen på ett tårtfat och bred ut ungefär hälften av sylten på den. Fördela sedan hälften av citronkrämen på sylten innan du lägger på nästa tårtbotten. Upprepa proceduren med resterande sylt och citronkräm och lägg på den tredje och sista bottnen. 
Bred ett tunt lager grädde runt tårtan och ett toppigt lager uppepå för att få en lite mjuk och bullig form. 

 Till sist är det dags att täcka tårtan med den utkavlade marsipanen. Använd den undre plasten som hjälp när du ska föra över marsipantäcket på tårtan och försök att få det så slätt och fint som möjligt. 
Forma dekorationer enligt egen fantasi av resterande marsipan, smält choklad eller dekorationsgelé.



Goda räkor

Om jag nu klagade lite på kycklingarna häromdagen så vill jag idag vara lite mer positiv och slå ett slag för räkorna vi åt igår. Ni kan själva läsa påstexterna här nedan om de burfångade stora räkorna. Jag tycker det låter som ett vettigt räkfiske, eller vad säger ni?



Just dessa räkor hamnade i en liten förrätt med avokado. Enkelt, fräscht och till och med nyttigt :-) De flesta av er har säkert gjort något liknande någon gång.


Denna gång använde jag mig av en avokado, saften från knappt en halv citron, ett par matskedar finhackad rödlök, några droppar tabasco, en nypa salt och ca 500 g räkor (köptes med skal såklart).
Avokadon mosade jag med citronsaften och blandade sedan ner alla de andra ingredienserna. Jag la åt sidan 14 räkor och hackade de övriga i mindre bitar som även de blandades ner i avokadomoset. Sist av allt fördelade jag moset i de två avokadoskalhalvorna och toppade med de hela räkorna. Ingen majonäs. Ingen gräddfil eller crème fraîche. MUMS!