Så här till påsk blir det vanlig löksill och en fräsch citrussill. Till midsommar vill jag ha en krämig sillinläggning spetsad med snaps och till julen en sherrysill - men det få vi återkomma till en annan gång :-)
Båda recepten har jag "ärvt" av min mamma. Löksillen är i stort sett den som finns recept till på konservburkarna med inläggningssill av ett stort känt märke...
1 burk (420g) inläggningssill
1 st liten rödlök
1/2 dl ättikssprit (12 %-ig alltså)
1 1/2 dl vatten
2 dl strösocker
1-2 lagerblad
2 tsk krossad kryddpeppar
1/2 tsk krossad vitpeppar
6-8 st kryddnejlikor
Blanda alla ingredienser till lagen, dvs allt förutom sill och lök. Koka upp och låt kallna.
Skiva löken tunt. Skölj, torka av och skär sedan sillfiléerna i bitar.
Varva sill och lök i väl rengjord burk och häll sedan den kalla lagen över. Låt stå svalt (i kylskåp) några dagar, gärna en vecka, innan den ska serveras.
Mammas citrussill
3 dl socker
3 dl vatten
1 citron
2 lime
1 liten gul lök
8-10 st sillfiléer (2 burkar)
Använd ett zestjärn för att få fina strimlor av citrusskalen. Annars får du försöka skala tunt, utan att få med det vita, och sedan strimla skalet tunt med en kniv.
1 st liten rödlök
1/2 dl ättikssprit (12 %-ig alltså)
1 1/2 dl vatten
2 dl strösocker
1-2 lagerblad
2 tsk krossad kryddpeppar
1/2 tsk krossad vitpeppar
6-8 st kryddnejlikor
Blanda alla ingredienser till lagen, dvs allt förutom sill och lök. Koka upp och låt kallna.
Skiva löken tunt. Skölj, torka av och skär sedan sillfiléerna i bitar.
Varva sill och lök i väl rengjord burk och häll sedan den kalla lagen över. Låt stå svalt (i kylskåp) några dagar, gärna en vecka, innan den ska serveras.
Mammas citrussill
3 dl socker
3 dl vatten
1 citron
2 lime
1 liten gul lök
8-10 st sillfiléer (2 burkar)
Använd ett zestjärn för att få fina strimlor av citrusskalen. Annars får du försöka skala tunt, utan att få med det vita, och sedan strimla skalet tunt med en kniv.
Skiva löken tunt och skär sillen i bitar.
Pressa citron och lime och blanda saften med vatten och socker och rör tills sockret löst sig.
Pressa citron och lime och blanda saften med vatten och socker och rör tills sockret löst sig.
Varva lök, citrusskal och sill i en kruka eller burk och häll över lagen. Låt sillen stå och dra minst ett dygn, men gärna flera dagar. (Står sillen alltför länge kan det dock bli lite för beskt av citrusskalen.)
Seså! Marsch iväg och handla inläggningssill nu så det hinner bli klart till påskafton! För visst är det väl i alla fall lite godare med egna inläggningar än färdigköpt? Det tycker i alla fall jag :-) Särskilt svårt att göra kan man ju inte påstå att det är heller. En inläggning jag dock inte lyckats med än är senapssill. Tips mottages tacksamt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar