I år är första gången jag odlar sockerärtor. Massor av sockerärtor! Små, späda krispiga äter jag dem direkt när jag plockar dem, men flertalet hamnar i min lilla skördekorg och följer med in i köket. De hamnar i sallader, lätt ångkokta. De hamnar i olika restpyttar, eller snabbt frästa med lika späda små morötter i vitlök och olivolja till pastan och självklart lätt kokade i saltat vatten som ett fräscht tillbehör till kött eller fisk. Igår fick de ta huvudrollen i en frittata! (Förresten, min favoritfrittata just nu finner ni recept till på bloggen
Artusi för svenskar: blomkålsfrittata!)
|
Fullkornsbulgur, korv- och champinjonrester, egenodlade morötter,
bondbönor, persilja och sockerärtor. En vitlöksklyfta fick smaksätta
oljan jag stekte allt i men plockades bort innan servering. Morötter,
bönor och ärtor kokades lite lätt innan de blandades ner i pytten. |
|
Min lilla "sockerärtsdjungel" |
|
Blommar fint gör de också! |
|
Hur enkelt som helst att göra!
(Ång)koka små färska morötter och sockerärtor en kort stund. Värm
olivolja tillsammans med en lätt krossad vitlöksklyfta i en stekpanna
med höga kanter och låt vitlöken ge smak åt oljan en stund men plocka
sedan bort den. Blanda ner delade ärtor och morötter i oljan. Koka
under tiden pastan al dente och vänd sedan runt alltsammans i pannan.
Klart! |
|
Frittata med ett gäng sockerärtor och en stor näve riven smakrik ost,
t.ex. västerbotten , prästost eller parmesan. |
Har också sockerärtor på balkongen, men de är skördade sedan en vecka tillbaks. Vi gnagde i oss våra "råa" då det inte blev några mängder. Nom nom. Vad gott allt ser ut :)
SvaraRadera