Temat "hemifrån" fick mig att ställa mig själv frågan: var är hemma egentligen? För en del är det föräldrarhemmet och byn där de växte upp och inget annat. För mig har definitionen av vad som är hemma förändrats under årens lopp och för mig är det inte EN plats som är hemma. Hemma för mig är där jag mår bra, hemma är en plats där jag känner att jag kan vara mig själv, hemma låter jag vara de platser som smugit sig in i mitt hjärta och blivit en del av mig. Därför blir mitt bidrag till "Månadens sötsak" på temat "hemifrån" inte min favoritsylt med jordgubbar och rabarber eller Görelkakor utan små italienska mandelskorpor...
För snart tolv år sedan (herregud är det så länge se'n?!) bodde jag fyra månader i den italienska staden Siena. Jag studerade på universitetet för utlänningar där, tog kurser i italienska språket men även en kurs om landets och Sienas kultur och traditioner. Vi hade en härlig professor i kulturkursen! Han lärde oss massor om Sienas väldigt speciella och i högsta grad levande historia, han visade oss var stadens bästa capuccino fanns och tog oss med på vinprovning. Han såg även till att vi fick med oss recept på några av Sienas specialiteter, bland annat cantuccini. De här små hårda mandelskorporna ska helst serveras med ett litet glas Vin Santo i vilket man doppar skorpan så den blir lite mer lättuggad... Inte kaffe alltså. Vin Santo ska det vara =) De smakerna får mig att längta hem till "min" lägenhet alldeles bakom stadens domkyrka med utsikt över de röda tegeltaken. Siena har en väldigt speciell plats i mitt hjärta! Jag känner mig hemma där och jag längtar dit...
Cantuccini
4 dl vetemjöl
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
rivet skal från en citron
2 ägg + 1 äggula
2 dl sötmandel, HEL och INTE skållad
+ 1 äggula och 1 msk vatten för pensling
Värm ugnen till 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser och det finrivna citronskalet. Tillsätt äggulan och sedan ett ägg i taget. Degen blir ganska fast men samtidigt kladdig. Blanda in mandeln i degen, det låter sig bäst göras med hjälp av händerna. Observera att mandeln vare sig ska skållas och skalas eller hackas!
Rulla ut fyra längder som är lika långa som en plåt, ca 30-40 cm. Pensla med "äggulevattnet" och grädda sedan mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna på galler och skär sedan sneda skivor, ca en cm breda. Sänk ugnsvärmen till 100 grader och låt "skorporna" torka med ugnsluckan lite öppen.
Hemma förvaras de i en stor glasburk. Att se dem gör mig glad =) |
Vad fina, är det någon skillnad på biscotti och dessa?
SvaraRaderaTack. Biscotti kan man väl egentligen översätta med (torra) kakor/kex... Men i Sverige har jag också sett att just cantuccini ofta kallas för biscotti, inget jättefel med det kanske. Men när man i Italien tar biscotti till frukostmjölken är det inte cantuccini man äter...
RaderaBlev du något klokare på mitt svar eller rörde jag till det ännu mer? Jag tror att vi menar samma bakverk i alla fall =)
Fungerar detta alltså, utan smör?
SvaraRaderaJajjemen! Helt utan smör :-)
Radera