Bakning och matlagningsexperiment har alltså fått stå tillbaka under en ganska lång tid. I stort sett det enda jag bakar just nu är olika fröknäckevarianter, men det är ju så snabbt och enkelt att jag knappt kallar det bakning. - Se där! Dumma mig! Nu gör jag det ju igen: Förminskar prestationen och nedvärderar nedlagt arbete och mig själv. Vad jag skrev efter kommatecknet borde aldrig ha skrivits!! Allt jag bakar just nu är olika fröknäckevarianter. Punkt. - Vardagens matlagning flyter på, men min man har tvunget fått ta en mycket större del i den. Soppor och ugnspannkaka har blivit allt vanligare inslag, liksom olika sallader i matlådan.
Den enda kökssyssla som utvecklats och blivit mer "komplicerad" och tidskrävande är min frukostrutin. Numera använder jag mig av råsaftcentrifugen och/eller mixerstaven i stort sett varje morgon. Jag testar mig fram bland frukter, rotfrukter, grönsaker och blandningar dememellan. Min frukost består sedan några veckor tillbaka av en färgglad juice och ett par ägg i någon form. Det är en delvis ny värld med alla dessa juiceblandningar och tillsammans med äggen får de mig att känna mig pigg och mätt fram till lunch, med endast en frukt eller kopp kaffe under förmiddagen. Ni läste rätt kaffe ingår fortfarande i min vardag, för jag kör ingen detox eller någon slags juicediet :-)
Även fast jag kallat inlägget för bakuppehåll kommer jag nu avsluta det med ett recept på fröknäcke som jag provade första gången häromdagen. Jag fann det hos Almbacken men ändrade ett par detaljer. Följ gärna länken i förra meningen eller prova min variant som finns recept till här nedan. Det jag ändrat är vattenmängden, saltmängden och proportionen mellan linfrön och sesamfrön.
Fröknäcke med havregryn
2 plåtar
3,5 havregryn
1 dl linfrön
1,5 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor
1-1,5 tsk salt
2 msk raps- eller solrosolja
5 1/2 dl vatten
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan vatten och olja. Sätt på ett lock eller plast över bunken och ställ i kylen över natten (eller från morgon till kväll).
Dela upp smeten på två bakpappersklädda plåtar. Bred ut till tunna plattor, lite mindre än plåtens storlek.
Med varmluftsfunktion 180° gräddade jag båda plåtarna samtidigt 20 minuter. Sedan är det dags att ta ut plåten och skära till brödet. (Jag skar bara långa bitar, från ena långsidan till den andra, och bröt i mindre bitar när brödet var helt klart.) Lägg sedan helst över brödet på galler (jag har bara ett, så hälften fick ligga på galler och hälften på plåt utan papper) för att åka in i ugnen för torkning. Under torkningen fortsatte jag med varmluftsfunktionen, sänkte temperaturen till 130° och lät brödet torka minst en halvtimme. Känn efter lite då och då och vänd/byt plats på torrare och mjukare bitar tills allt är torrt.
Om du inte har varmluftsugn så anger originalreceptet 200° i 20 minuter och sedan 150° för torkningen.
Tips!
Ett enkelt sätt för att sprida ut smeten tycker jag är att lägga ett bakplåtspapper ovanpå och sedan med ett lätt tryck stryka ut smeten med händerna.
För er som bakat frökex med pofiber och fiberhusk och liksom jag gör dem ganska jättetunna: dagens variant med havregryn tycker jag vinner på att vara lite tjockare...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar