Focaccia
25 g jäst
3 1/2 dl fingerljummet vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
7-8 dl (ca 450 g) vetemjöl special
olivolja till plåt och stänkning
oliver eller rosmarin
1-2 tsk flingsalt/gourmetsalt
Smula sönder jästen och lös upp den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg.
Jäs övertäckt 30-40 minuter
Smörj en ugnsfolie stor som en bakplåt med olivolja.
Arbeta degen smidig på ett bakbord. Platta ut degen på den smorda ugnsfolien och låt jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter.
Ställ in en tom plåt i ugnen och sätt temperaturen till 225 grader.
Tryck ner oliver eller använd fingertopparna för att göra små gropar i degkakan. Strö färsk rosmarin över om du inte använt oliver. Ringla lite god olivolja över focaccian och strö till sist över flingsaltet. Ta ut den heta plåten ur ugnen och för försiktigt över folien med den ogräddade focaccian.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader.
Bakar man inte till så många men ändå vill ha två smaker går det bra att lägga oliver på ena halvan och rosmarin på den andra =) |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar