Den lilla tvärgatan där man finner Luini. Som synes var vi inte ensamma! |
Vi gör som alla andra - njuter på "uteserveringen" :-) |
Quattro stagioni |
Quattro formaggi |
Dag två gjorde vi en utflykt lite norr om Milano och hade turen att finna en restaurang tillhörande ett charmigt litet hotell i Varenna. (Här kan vi nog tänka oss att övernatta om vi återvänder någon gång - väldigt charmigt.) Det var där vi åt den dagens lunch. Väldigt goda ravioli med ricotta och spenat samt himmelskt goda pumpagnocchi med smör och salvia. Nej, jag överdriver inte: gnocchin var himmelsk! Dessa rätter följdes av lite god fisk och sedan avslutade vi det hela med varsin Tiramisù.
Senare på dagen lyckades vi också finna lite plats i magen för varsin gelato - glass, riktig glass. Jag tog smakerna pistage och banan, något jag aldrig gör hemma eftersom jag hittills aldrig sett äkta vara av dessa sorter i Sverige. Då undrar ni kanske hur jag kan vara säker på det om jag aldrig köper av dessa smaker här. Jo, det är enkelt att förklara: En äkta pistageglass är inte skrikande grön och en äkta bananglass är inte gul. Använder man riktiga pistagenötter och bananer istället för smakessenser och konstgjorda färgämnen blir båda sorterna lite beiga/ljust bruna till färgen. Färgen kanske inte gör att det ser så aptitligt ut - men oj vad gott det är!
Pumpagnocchi - ser inte mycket ut för världen, men OJ vad gott! |
På kvällen dag två föll valet på en mozarellabar som ligger på takterassen högst upp i varuhuset La Rinascente, så nära Duomen att man nästan kan sträcka ut armen och röra vid en av takets spiror. Jag läste för flera år sedan, i en italiensk mattidning, om en då nyöppnad mozarellabar i Milano och nu var det äntligen dags att se vad de erbjöd. Ja, nu var det ju inte just precis den här mozzarellabaren jag läste om - det blev visst en sådan succé att de öppnat ett par restauranger till... Denna låg närmast vårat hotell och dessutom tyckte vi det var ett plus i kanten med läget. Vi tog en provtallrik som de rekommenderade för 2-3 personer och grillade grönsaker samt salumi (olika korv- och skinksorter) som tillbehör. Vi serverades tre olika mozzarellaostar, alla naturligtvis framställda av buffelmjölk! Den första osten var mild och len i smaken, nummer två var starkare både till doften och smaken och den sista var rökt. Jag trodde jag befann mig i himmelriket! Igen! Jag förstår de som säger tycker att mozzarella kan kännas ganska smaklös, men då handlar det om massproducerad mozzarella som är gjord av komjölk... En bra buffelmozzarella är långt ifrån smaklös!
Dag tre var faktiskt inte någon särskilt speciell matdag. Höjdpunkten denna dag var ju makens tur i en Ferrari, men den var ju långt ifrån ätbar ;-) Nä, denna dag åt vi enkelt och mest bara för att "äta bör man"... Panzerotti till lunch och lite pasta till kvällsmat.
Resans sista kväll har ni redan fått läsa om i inlägget "al Pont de Ferre", så det skriver jag inget mer om här. Bara det att den kvällen var heeelt oförglömlig!!!
Nedan finner ni några tips på matställen i Milano. Hoppas ni får möjlighet att besöka något av dem!
Resans sista kväll har ni redan fått läsa om i inlägget "al Pont de Ferre", så det skriver jag inget mer om här. Bara det att den kvällen var heeelt oförglömlig!!!
Nedan finner ni några tips på matställen i Milano. Hoppas ni får möjlighet att besöka något av dem!
Luini:
via Santa Radegonda 16 (Mitt i centrum, nära Il duomo)
Pizzerian vid kanalen - Premiata Pizzeria:
Ett mindre dyrt alternativ med goda pizzor (och även andra rätter) och snabb service.
Alzaia Naviglio Grande 2
Telefon: 02 89400648
La Piccola Ischia:
En annan bra pizzeria med mycket speciell karaktär! Här är det nästan omöjligt att få ett bord utan att boka innan. Eftersom gästerna bokstavligen står i kö är personalen ganska snabb med att duka av och visa att de inte uppskattar sällskap som sitter med tomma tallrikar och tar upp plats... Ändå väl värt ett besök! Pizzorna är bland de bästa jag ätit, om inte De Bästa, och utsmyckningarna på väggarna gör att det nästan känns som att sitta på ett litet torg någonstans.
Det finns numera fyra restauranger i Milano med samma namn. Antagligen håller alla fyra lika bra kvalitet men själv har jag bara varit på den som ligger på nedan angiven adress.
via G.B. Morgagni
Telefon: 02 2047613
Hemsida: http://piccolaischia.it/piccolaIschia_Morgagni.html1#
Obiká:
Mozzarellabaren högst upp på varuhuset La Rinascente vid domkyrkan. Kvällstid när varuhuset är stängt finns en ingång till en hiss på tvärgatan via S. Radegonda - samma gata som Luini ligger på.
La Rinascente Duomo
7:e våningen
alternativt via S. Radegonda 1
Hemsida: http://obika.it/english/restaurant-in-milan.html
Salsamenteria di Parma:
Salumi (olika skink- och korvsorter) och olika rätter med ursprung i Emilia-Romagna. Vinet serveras i skålar (som förr i tiden) och du ska inte bli orolig när det röda vinet är lite "bubbligt" - det är precis som det ska vara! Deras specialiteter är de olika avsmakningsbrickorna med salumi.
via San Pietro all'orto 9
Telefon: 02 76281350
Hemsida: http://www.salsamenteria.it
Al Pont de Ferre:
Väldigt speciellt kök i mysig osteria-atmosfär. Har nyligen fått en stjärna i Guide Michelin, så ni förstår säkert att detta inte är ett lågbudgetalternativ... Besöket får ses som en upplevelse och inte bara ett vanligt restaurangbesök.
Ripa di Porta Ticinese 55
Telefon: 02 89406277
Hemsida: http://www.pontdeferre.it
Inte att förglömma: caffé e cornetto! Nej, det är inget fel på bilden! Kaffen är liten och cornetton stor :-) |
Panino finns i många varianter. Här intas resans sista, på flygplatsen. |
Del 1 om resan har hoppat runt och bytt plats av någon oförklarlig anledning...
SvaraRaderahttp://karinsgoda.blogspot.se/2012/06/i-milano-del-1-resan.html