lördag 16 augusti 2014

Bröd

Jag fortsätter på förra inläggets tema och med tankar om äkta och bra mat i bakhuvudet beger jag mig in brödets underbara men ibland också skrämmande värld.

Vi börjar väl med att jag får förklara mig varför jag nyss skrev skrämmande. Vad är det som är så skrämmande med bröd? Det jag tycker är skrämmande är att vi tycks ha tappat så mycket kunskap om vad ett bra och gott bröd är. Med brist på denna kunskap värdesätter vi inte heller de som odlar säden eller bakar brödet och som vanligt ser så många endast ett lågt pris som ett gott betyg. Lågt pris betyder för brödet, som för så många andra produkter, genvägar vad gäller ingredienser, tid och arbetsinsats. Att det billiga brödet är snabbjäst, fluffigt, knappast mättar särskilt länge och ofta innehåller konserveringsmedel blundar de flesta för. Det är ju billigt! Och gott!!! Eller är det verkligen så gott och smakrikt? Blir det billigt när du nästan kan stoppa i dig hela limpan själv till mellanmål?

Nu lämnar vi det skrämmande och ger oss in i det som kan vara så underbart med bröd!


"Surdegstrenden"... Ja, jag vet egentligen inte när den började. Jag har i alla fall inte fördjupat mig i surdegarnas magiska värld förrän nu i år. Magiska värld... Ja det är verkligen magiskt när det enda som behövs är mjöl, vatten och salt för att baka ett riktigt gott, saftigt och hållbart bröd. Inte ett enda gram jäst och nästan ingen knådning!! 

Nu ska ni inte tro att jag slutat använda jäst helt, för så är det inte. Jag menar inte heller att någon annan ska sluta använda jäst och bara baka med surdeg. Jag tror att det är bra att man lagar sin egen mat och bakar sitt eget bröd och helst att man tycker det är roligt. Om det innebär att man använder sig av jäst så är väl inte det så illa?! Det kanske senare väcker ett intresse för att prova sig fram även med andra metoder. 

Följ länkarna här nedan för inspiration, recept och tips!


Surdegsbröd på sex minuter! Recept och instruktionsfilm med Sébastien Boudet.

Pain de Martin

Lite mer Pain de Martin

Bullrecept med endast sju gram jäst! Kalljästa och supergoda, men jag ändrade i fyllningen till farinsocker och kanel istället för vanligt strösocker och vaniljsocker. Mätte aldrig hur mycket kanel jag tog tyvärr - man får smaka sig fram! Att pensla med sockerlag efter gräddning istället för med ägg före gräddningen gillar jag verkligen!

Autolys och Kattmetoden: Caroline Ahlqvist, vinnare av hela Sverige bakar 2013, visar kattmetoden (ett sätt att bearbeta degen) med en liten filmsnutt i ett av sina blogginlägg. 

En friskt bubblande surdeg

Ett riktigt stort, smakrikt och saftigt brödInga kommentarer:

Skicka en kommentar