torsdag 21 juni 2012

Gnocchi di patate con salvia e burro- Potatisgnocchi med salvia och smör

Idag var det äntligen dags att göra och äta potatisgnocchi med salvia och smör! Salvian har sedan länge återhämtat sig efter vintervilan och jag har riktigt gått och längtat efter den här rätten. Men, som det kan vara ibland, har det kommit något annat emellan hela tiden. Förkylningar och trädgårdsarbete till exempel. Men ikväll ignorerade jag den sega huvudvärken och slängde i de där potatisarna i kastrullen. Egentligen är det inte så svårt att göra gnocchi, men visst tar det lite tid. Den som vill fuskar ju och köper färdig gnocchi, men nog är det lite godare med de hemmagjorda...

Gnocchi di patate con salvia e burro
4-5 port.

1 kg potatis, mjölig sort
300 g mjöl
1 ägg
salt, kanske 1/2 tsk ungefär...
ev. lite riven muskotnöt 

smör och färska salviablad

Skölj potatisen men skala den INTE.
Koka potatisen i saltat vatten och känn med en provsticka, tandpetare eller gaffel efter när den är färdigkokt. Skala den kokta varma potatisen och passera genom en potatispress eller mosa med en "potatisstomp". 
Blanda mjöl, salt och ägg och tillsätt sedan potatismoset. Blanda allt väl tills du har en mjuk och fin deg att jobba med. Den ska vara på gränsen till klibbig men gå lätt att forma. Arbeta på en lätt mjölad yta så att degen inte fastnar.

Forma längder som är tjocka som ett (tjockt) finger och skär dem i ca 2-3 cm långa bitar. Låt sedan gnocchin få sitt karaktäristiska utseende genom att med ett lätt men bestämt tryck rulla dem nerifrån och upp på ett rivjärn eller med ett lika lätt men bestämt tryck forma dem med hjälp av en gaffel. (Se bild nedan.)

Koka upp rikligt med vatten som du saltar och lägg ner gnocchin däri. Fiska upp dem med en hålslev så snart de stiger till ytan. (Om du har för lite kokande vatten i förhållande till hur många kalla gnocchi du lägger i så sjunker vattentemperaturen för mycket, gnocchin lägger sig på botten och det blir svårt att få dem lagom kokta... Använd därför en stor kastrull med mycket vatten eller koka i omgångar.)

Smält smör i en stekpanna med höga kanter och låt de hela salviabladen bli varma och brynas lätt i smöret. (De ska "tillagas" i smöret men absolut inte bli bruna och eller frasiga!) Blanda ner den kokta gnocchin, blanda om och låt allt bli lagom varmt. Servera med nyriven parmesan/grana padano eller pecorino. 

På klassiskt italienskt vis gör man ett litet berg med mjöl
och en liten grop i mitten i vilket ägget kläcks och sedan
arbetas in med fingrarna. Självklart kan du blanda allt i en bunke
istället om det känns lättare! Men jag rekommenderar ändå
att man använder fingrarna för att känna när det är rätt konsistens.

Jag föredrar "gaffelmetoden" för att forma gnocchin.
Lägg degbiten i handen, på mjölade fingrar,
och lägg gaffelns piggar  på den lilla klumpen.
Tryck lätt med gaffeln och dra den i skaftets riktning
så att säga. Gnocchin får nu sin lite oregelbundna
yta för att lättare ta upp sin sås.

Ungefär så här kan de se ut när de fått sin form.
Lite knöliga och gropiga.

Jag lägger i dem i det kokande vattnet några stycken i taget,
fyller på en och en tills jag tycker att det kokar lagom häftigt.
Kokar det för kraftigt kan det vara svårt att se om de flyter upp
till ytan för att de är klara eller bara skjuts upp av  vattenbubblorna.

Här ligger några färdiga gnocchi vid kanten och de fiskas upp
med en hålslev och läggs över i pannan med sin "sås".
Fyll på med några nya gnocchi tills alla är färdigkokta.

Samtidigt som du kokar de första gnocchisarna smälter du
en rejäl klick med smör i en stekpanna med höga kanter och låter
salviabladen bli mjuka däri.

Blanda om och det är klart att servera med nyriven parmesanost!

Ni kanske undrar varför jag skriver potatisgnocchi... Antingen hade ni inte en aning om att de görs av potatis, eller så var ni övertygade om att gnocchi görs av just potatis och då finns det väl egentligen ingen anledning att specificera just det... Ungefär som att skriva "potatiskroppkakor" - alla kroppkakor görs väl med potatis?! Mmm... Nu är det väl så att den gnocchi vi här i Sverige i första hand tänker på är gjord på just potatis, men sanningen är den att det finns många olika varianter som görs helt utan potatis. Basen i receptet kan utgöras av t.ex. gammalt bröd, brännässlor, pumpa, spenat, eller helt enkelt olika sorters mjöl som blandas med bara lite vatten. Det finns till och med "söta gnocchi" som är mer som efterrätter eller mellanmål...
De många olika varianterna av gnocchi är frukten av den fantasi husmödrarna en gång fick använda för att skapa recept och rätter med de ofta ganska få ingredienser som de hade till förfogande. Beroende på årstid och vilken typ av mark man hade omkring sig varierade naturligtvis förutsättningarna och man gjorde det bästa av det man fick tag på. Vilka kockar! Jag beundrar dem långt mycket mer än de som använder sig av råvaror från jordens alla möjliga hörn och som aldrig behöver bry sig om vilka råvaror som är i säsong på hemmaplan...

En hel bok om främst olika typer av gnocchi - jag älskar den!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar