måndag 18 juni 2012

Midsommarsill

Nu är det snart midsommar mina vänner, och dags att lägga in sill igen. Ja, jag vill i alla fall inte vara utan sill till midsommar! Den klassiska löksillen passar ju alltid bra förstås och även citrussillen (båda finns med i ett inlägg från i påskas) går bra på sommaren tycker jag. Att bara äta matjessill som den är har jag aldrig riktigt förstått mig på, men smaken är ju som baken ;-) Men hamnar den i en smakrik röra kan jag tycka att den är helt ok!
Sillen i dagens recept görs med just matjessill och kan alltså rent teoretiskt ätas med en gång, men jag tycker att den smakar bäst efter 1-2 dygn. (Det blir alltså lagom att svänga ihop den på onsdag eller torsdag denna vecka.) Eftersom det är en krämig sill har den inte så lång hållbarhet, ca 4-5 dagar bara. Som vanligt med mat gäller det naturligtvis att lukta och smaka och använda det sunda förnuftet. Står sillen framme länge i värmen kortar det självklart hållbarhetstiden...

Akvavitsill
4 port.

400 g matjessill
2 dl crème fraiche
1/2 tsk stött kummin
2 msk hackad dill
rivet skal från 1/2 citron
1 msk kryddat brännvin (Akvavit)

Låt sillen rinna av (och skär i bitar om du köpt hela filéer).
Stöt hel kummin i en mortel och blanda den sedan med dill, citronskal och crème fraiche.
Vänd ner sillen och smaksätt med kryddat brännvin.

När jag har gjort den här sillen har jag använt mig av "Beska droppar" och "Pors och malört".
"Beska droppar" ger till att börja med en väldigt besk och skarp smak som inte alls är särskilt angenäm... Men får sillen stå ett par dagar (ett dygn är i det här fallet lite för lite) blir det riktigt bra :-) Med smaken "Pors och malört" behöver sillen inte stå lika länge, ett dygn är fullt tillräckligt. Naturligtvis går det bra att prova med andra smaker! Tycker ni att någon smaksättning blir riktigt lyckad, eller kanske katastrof, får ni gärna lägga in en kommentar med tips här =)


I år plockar jag fram en gammal bortglömd julsnaps
 smaksatt med kummin och kryddar med,
så får vi se hur det blir...

P.S. Som utlovat ska jag inom kort berätta mer om Milanoresan, men midsommarrecept får naturligtvis förtur nu!

1 kommentar:

  1. Jag kan meddela att årets variant, med kumminkryddat brännvin, var den godaste varianten jag gjort med det här receptet. Rekommenderas varmt!

    SvaraRadera