lördag 20 oktober 2012

Pumpagnocchi

I början av sommaren åt vi himmelskt goda pumpagnocchi i den lilla italienska staden Varenna. Sedan dess har jag längtat till hösten och pumpatider här hemma... Nu är det äntligen rätt säsong och salvian ute i trädgården har ännu inte hunnit frysa, så nu gäller det att passa på! Receptet är hämtat ur en liten italiensk kokbok som nästan uteslutande handlar om olika gnocchi. "Såsen" är dock den vi fick i Varenna och inte den som föreslås i boken. Resultatet? Smaken är preciiis som de pumpagnocchis vi minns från i somras!
Receptet räcker till fyra personer om det serveras som en "förstatallrik" på italienskt vis innan en bit kött eller fisk som "andratallrik". Vill man inte ha någon mera rätt än gnocchi räcker receptet bara för 2-3 personer.

Pumpagnocchi

1 kg pumpakött, skalat och urkärnat
120 g mjöl (ca 2 dl)
1 ägg

100 g smör
ca 10 st färska salviablad

Skär pumpan i klyftor och kärna ur den (jag använder gärna butternutpumpa, den päronformade ni vet). Lägg pumpaklyftorna i aluminiumfolie på en långpanna. Se till att vika över folien så att pumpan ligger i ett foliepaket för att inte "rostas" och ta färg. Laga pumpan i 225 grader i ca 1-1,5 timmar. Tiden beror på hur stora klyftor du skurit och typen av pumpa du använder. Jag kollar genom att känna med en gaffel en gång i halvtimmen och först när pumpaköttet är riktigt mjukt rakt igenom är jag nöjd. Det är nu lätt att skära bort pumpaköttet från skalet. Lägg pumpabitarna i en potatispress (eller passera på annat valfritt sätt) och låt sedan moset rinna av och svalna. När pumpamoset svalnat blandas det med ägget och mjölet till en jämn smet.

Den här smeten går INTE att jämföra med den deg man gör när man lagar potatisgnocchi! Detta är en lös smet medans potatisgnocchins deg är betydligt fastare och torrare.

Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull och salta ordentligt. Smält smöret i en stekpanna med höga kanter och låt salviabladen bli varma och mjuka däri. Dra stekpannan från värmen men ha den nära till hands.
Ta klickar av pumpasmeten med hjälp av en matsked och skrapa ner i det kokande vattnet med hjälp av en annan sked. Lägg inte i för många gnocchi åt gången, då blir vattnet för nerkylt och slutar koka. Så snart en gnocchi flyter upp till ytan är den klar att lyftas upp med hjälp av en hålslev och läggas ner i stekpannan med det smälta smöret. Fortsätt koka gnocchisar tills smeten är slut. För över stekpannan med gnocchi på den varma plattan och blanda om med smöret och salvian. Servera med nyriven parmesanost.

Härligt lysande orange pumpakött!
Som löst potatismos i konsistensen, ungefär.
Salvia"såsen" kan inte vara så mycket enklare.
Slutresultatet! MUMS!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar