måndag 19 november 2012

Rostad rotfruktssallad med räkor och fetaost - provlagat för buffé

För inte så länge sedan hade jag förmånen att bli en av tidningen buffés testlagare vars receptkommentar publicerades i årets septembernummer. Nu har tidningen slutat med just det här upplägget med testlagare, så jag hade väl lite tur som fick vara med i den sista omgången och vinna presentkort på ICA för 400 kronor. Nedan bifogar jag länk till ICAs egen receptsida, men har du inte lust att följa den finns receptet, med kommentarer och vissa ändringar, i det här blogginlägget.

http://www.ica.se/recept/rostad-rotfruktssallad-med-rakor-och-fetaost-715284/

Rostad rotfruktssallad med räkor och fetaost
provlagat för buffé

1 kg räkor
2 rödlökar
ca 300 g morötter
ca 200 g palsternackor
olivolja
1 tsk torkad timjan
1 tsk salt
1 krm peppar
3 dl bulgur
150 g (färska) bönor, tex haricots verts
ca 65 g rucola
1 msk vit balsamvinäger

150 g fetaost
2 dl matyoghut
finrivet skal av en citron

Tina och skala räkorna.
Värm ugnen till 225 grader.
Skala och klyfta löken, skala och skär morötter och palsternackor i bitar/klyftor. Lägg lök och rotfrukter i bakpappersklädd (eller oljad) långpanna. Blanda runt med ca 1 msk olivolja, timjan, salt och peppar. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter.
Koka 3 dl bulgur (gärna fullkornsvarianten) enligt anvisningarna på förpackningen. Eller gör som jag: Mät upp bulgur i en kastrull och häll hett vatten från vattenkokaren över. Sätt på locket och låt svälla ca 30 minuter utan ytterligare värme. Sparar energi :-)
Ansa färska bönor och koka dem i lättsaltat vatten ca 3 minuter. Häll av och skölj i iskallt vatten så att de behåller sin fina färg och kokningen säkert avstannar.

Mosa ihop fetaost, yoghurt och citronskal.

Blanda ljummen bulgur med det ugnsrostade, bönor, rucula och vit balsamvinäger. Toppa med de skalade räkorna och lite nymalen svartpeppar. Servera med fetaostkrämen och eventuellt ett några citronklyftor.

Vi tyckte att fetaostkrämen var god, MEN att den till den här rätten tog över alldeles för mycket. Vi hoppar alltså helst över den till den här rotfruktssalladen, men äter den gärna till något annat. Vidare tycker jag att det är helt galet att köpa färska sockerärtor som importerats från Kenya (eller något annat land långt borta), så färska ärtor använder jag endast när det är säsong för de svenska. Men var och en gör ju som den vill och som det egna samvetet tillåter :-)






1 kommentar: