lördag 26 januari 2013

Russinbusar

Är det inte dags att baka lite bröd i helgen? Jo, det tycker jag! Den här gången tänker jag göra dessa russinbusar. Vanligtvis är jag inte särskilt förtjust i bröd med russin eller annan torkad frukt i, men dessa bröd är ett undantag. Härligt grova och med en charmig form gör det mig glad bara att titta på dem!




Russinbusar
10-15 st

Dag 1:
1,5 dl rågkross
2 dl russin
4 dl vatten

Blanda rågkross, russin och vatten i en bunke och låt stå övertäckt i rumstemperatur över natten.

Dag 2:
1 dl vatten
0,5 dl filmjölk
20 g jäst
2 tsk salt
3 msk mörk sirap
5-6 dl vetemjöl
3 dl rågsikt

Blanda vatten och filmjölk och låt det bli ljummet.
Smula ner jästen och rör så att den löser sig.
Tillsätt salt, sirap, vetemjöl och rågsikt och "degen" från dag 1. Knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om det är väldigt klibbigt. Låt jäsa övertäckt på en dragfri plats i ca 60 minuter.
Ta upp degen och rulla ut avlånga bullar som du sedan vrider lite så att de får en snurrad form. Ha lite rågsikt på bakbordet så att bröden blir lite mjöliga. 
Jäs på plåt ca 30-40 minuter så att de ökar i storlek med ca två tredjedelar. 
Grädda långt ner i ugnen i knappt 200 graders ugnsvärme i ca 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar