måndag 18 mars 2013

Punschrullar och blogguppehåll

Som ni kanske märkt har jag inte varit särskilt aktiv med bloggandet den senaste tiden. Självklart lagar jag fortfarande mat och bakar, men tiden till att sitta framför datorn för att dela med mig av det goda vill liksom inte infinna sig... Jag blir helt enkelt tvungen att låta bloggen vila ett tag framöver, men jag hoppas att jag snart är tillbaka igen!

Innan jag lämnar er kommer här ett recept på en riktig kondisklassiker, nämligen:
dammsugare/punschrulle/filmrulle - kärt barn har många namn! Det finns många recept på dessa när man letar runt och tro mig, jag har läst de flesta :-) Efter att ha jämfört och sedan provat mig fram blev detta resultatet. Innehåll och mängder justerade efter min personliga smak.Punschrullar
10-12 st

3 1/2-4 dl kaksmulor 
100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
1 tsk arraksessens

200 g grön marsipan
ca 100-150 g mörk choklad

Blanda smör, socker och kakao. Tillsätt kaksmulor och arraksessensen och blanda ihop till en jämn massa. Ställ en stund i kylen för att det ska bli lättare att forma rullar. Dela smeten i två-tre delar och rulla ut längder med den tjocklek du vill att rullarna ska ha. Ställ dem eventuellt åter en stund i kylen att stelna. 
Kavla ut marsipanen och rulla sedan in fyllningen däri. Skär till lagom långa bitar med en vass kniv (jag använder min filékniv - den är tunn, trycker inte ihop utan skär fina snitt) och ställ dem åter i kylen. Smält chokladen i vattenbad och doppa sedan rullarnas ändar i den så de får sitt karaktäristiska utseende. Ställ svalt så att chokladen stelnar.

Att fundera över:
Som kaksmulor använde jag främst rester av sockerkaka/överblivna bitar av tårtbottnar och en mindre del överblivna mördegskakor. 
Angiven chokladmängd att doppa ändarna i är generös, men det beror ju lite på skålen man smälter i eftersom det behövs ett visst djup för att det ska gå lätt att doppa...

Det finns som sagt ganska många recept på dessa godsaker. Som exempel kan nämnas att till samma mängd smör som i mitt recept används alltifrån tre till tio(!) dl kaksmulor, två teskedar till fyra matskedar kakao och florsocker är inte alls med i vissa recept... Vad som är "rätt" får väl helt enkelt var och en avgöra själv!2 kommentarer:

  1. Dom var jättegoda, du skulle kunna börja som konditor vilken dag som helst. Förstår inte hur du kunde få dom så jämna och fina, men, men har man hadlaget så har man.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Ingalill! Jag blev också riktigt nöjd :)

      Radera