onsdag 15 oktober 2014

Stekt makrill i tomatsås med oliver och feta


Detta var en av sonens solklara favoriter, redan som riktigt liten. Endast fetaosten var han lite tveksam till... Oliver älskar han däremot och det kan vara det enda som går ner när han är riktigt förkyld och inte vill äta något annat.


Stekt makrill i tomatsås
en burk finkrossade tomater (ca 400 g)
1 vitlöksklyfta
ca 1/2 - 1 st gul lök
ca -10 cm stjälkselleri
ca 5 cm morot
salt, socker, vitpeppar, oregano

400 g makrillfiléer
ca 150 g fetaost
oregano, vitpeppar
oliver

Börja med att koka tomatsåsen. (Kan med fördel göras timmar i förväg.) Skala och hacka vitlök, lök, morot och stjälkselleri fint. Fräs mjukt och glansigt i en mild olivolja. Tillsätt eventuellt ett halvt glas vitt vin och låt alkoholen evaporera. Nu är det dags för de finkrossade tomaterna (eller passata). Låt nu tomatsåsen småputtra minst en halvtimme, gärna längre. Kokar det torrt tillsätter du lite kokat vatten eller buljong, men späd inte så det blir en vattnig sås. Smaka av med oregano, salt och socker.

Dela fiskfiléerna i halvor. Strö oregano, peppar, salt och fetaost över hälften av bitarna och lägg sedan en bit fisk ovanpå, som en "dubbelmacka". Stek på ganska hög temperatur ca 4 minuter på varje sida. Häll över tomatsåsen och tillsätt oliverna skurna i mindre bitar och låt puttra ytterligare några minuter. Smula resterande fetaost över och servera till kokt ris, bulgur eller matvete.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar