torsdag 13 december 2012

Julgodis

Lite hemmagjort godis hör ju julen till, så därför vill jag dela med mig av några av mina favoriter. När det gäller val av choklad rekommenderar jag INTE vanlig blockchoklad. Gå till den "vanliga" chokladhyllan och välj ut en av lite finare kvalitet. Det är bara jul en gång om året och ska du nu göra dig besväret att göra eget godis tycker jag inte att du ska snåla på råvarornas kvalitet!
(Kompletterar snart med bilder på de färdiga godisarna...)

Veterinärens Bounty
Receptet har jag fått av en tidigare kollega - TACK snälla veterinär! "Ära den som äras bör" - här är en länk till hennes blogg - som inte är en matblogg utan bjuder på många personliga små texter och inte minst filmer och foton.


Receptet ger ca 20st bitar

100 g florsocker
100 g kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
100 g mycket mjukt smör
1 tsk vispgrädde
150 g (mörk) choklad av god kvalitet


Blanda allt förutom chokladen. Forma till avlånga bitar i önskad storlek och ställ dem i kylen för att stelna. (För att lättare kunna formas kan smeten gärna stå en liten stund i kylen innan formgivningen också.)
Smält chokladen i vattenbad eller i micron och doppa "kokosbitarna" däri. Använd dig av två gafflar och lägg de färdiga godbitarna på smörpapper och ställ in dem i kylen att stelna. Förvaras i kylen. 


För att få till den avlånga Bountyformen gör du så här:
Rulla först en liten boll av en klick kokosmassa.
Fatta tag om bollen med båda händernas tumme och pekfinger och tryck till. 


Sedan återstår bara att doppa bitarna i smält choklad!


Snöbollar
Det här är ett helt eget påhitt. Må hända har någon annan ute i detta avlånga land fått samma briljanta idé och tycker att det är deras recept... Ja, för särskilt svårt och många ingredienser är det ju inte! Mängden bestäms av ditt sötsug :-) 

marsipan
vit choklad av god kvalitet

Rulla små bollar av marsipanen.
Smält chokladen försiktigt i vattenbad.
Doppa bollarna i chokladen med hjälp av en liten gaffel och låt dem sedan stelna på bakplåtspapper.
Ringla eventuellt ytterligare lite vit choklad över som dekoration.
Förvaras i burk med tätslutande lock, svalt men helst inte kylskåpskallt.
Vad tror ni om att rulla dem i kokos innan chokladen stelnat helt? Ska nog testa det i år!


Makens Rocky Road med mjölkchoklad
Jag tycker egentligen att det är godare med mörk choklad, men eftersom det här har blivit det godis maken gör låter jag honom hållas med sin ljusa mjölkchoklad. Om du som jag tycker det blir för sött väljer du bara en mörkare sort förstås!

600 g mjölkchoklad
2 påsar dumlekola
2 nävar minimarshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
2 nävar geléhallon

Skala pistagenötterna och blanda allt utom chokladen i en bunke.
Smält chokladen i vattenbad eller i en skål i micron. Häll den smälta chokladen över de övriga ingredienserna och blanda om. Häll ut och bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt, ca 2 cm tjockt, och låt stelna. Skär upp i bitar och förvara svalt men inte kylskåpskallt.
För en livligare yta kan man strö några mini-non-stop eller extra minimarshmallows över innan ytan stelnat. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar