fredag 7 december 2012

Pepparkakor

Jag älskar doften av pepparkaksbak i huset! Då känns det att julen närmar sig och det är tid för glöggmys med vänner och familj. För att det inte ska bli så där jobbigt mot slutet av baket, när man bakat ut en herrans massa kakor och degen aldrig tycks ta slut, så delar jag helt enkelt upp mitt bakande. Jag brukar göra en deg lagom till första advent som jag sedan delar i fyra bitar. Den första biten bakar jag ut till små glöggpepparkakor med mina allra minsta formar just till första advent. De övriga bitarna slår jag in i plastfolie och tar fram en bit i taget när andan faller på. Det bukar bli en utbakning till varje adventshelg och på så vis har jag den härligt kryddiga doften i huset under i stort sett hela december :-)


Pepparkakor

1 dl vatten
1/2 dl sirap
3 dl socker
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 msk malda nejlikor
1 1/4 tsk bikarbonat
200 g smör
9 1/2 dl vetemjöl

Koka upp vatten, sirap och socker. 
Blanda kryddorna och bikarbonaten med lite vatten och rör sedan ner dem i sockerlagen.

Häll den heta blandningen över smöret och rör tills det kallnar.
Blanda ner det mesta av mjölet, men spara lite till utbakningen. Låt stå kallt över natten innan du bakar ut dina kakor eller delar upp degen i mindre bitar för ett senare bak.

Kavla degen tunn (prova dig fram till den tjocklek du tycker bäst om) på mjölat bakbord och ta sedan ut kakor med pepparkaksmått. Grädda mitt i ugnen i 175 grader tills de är torra och fina. (De ska resa sig och sedan sjunka ihop igen...) Lägg de färdiga kakorna att svalna på ett galler.

TIPS:
Som tidigare nämnts går det bra att dela upp degen i mindre bitar, linda in i plastfolie och förvara i kylen under ett par-tre veckor. 

För att inte behöva använda så mycket extra mjöl vid utbakningen och för att degen ändå inte ska fastna i kaveln kan man lägga en bit plastfolie på degen när man kavlar.

Bestämmer du dig för att baka ut allt på en gång är mitt råd att börja med de minsta formarna du tänkt göra (om du nu tänkt göra kakor i flera olika storlekar vill säga...). Då kan du ta till de största mot slutet när tålamodet tryter och man bara vill att degen ska ta slut! 

Mängden kryddor i det här receptet är väl tilltagen och kakorna blir ganska starka. Om du vill ha en mildare smak rekommenderas ca 1 1/2 tsk vardera av kryddorna. 

Bortbjuden till någon som du tror gillar ätbara presenter och tycker det är lite kul att baka men antagligen köper sin pepparkaksdeg? Varför inte ta med en bit av degen och ge bort tillsammans med ett par roliga eller annorlunda pepparkaksformar?


Kryddor, bikarbonaten och lite vatten blir en pösig blandnig.

När kryddblandningen kommer ner i den varma
sockerlagen börjar dofterna att sprida sig...

Smöret skär jag först i lite mindre bitar,
det underlättar smältandet.

När smöret smält ner med kryddorna i sockerlagen kan jag inte
hålla mig längre: det är dags för en första provsmakning!

Den färdigblandade smeten har en ganska lös konsistens,
som en mycket fast smet.  Den behöver nu sin vila och dagen efter
kommer du att finna att den stelnat och blivit fast och fin.
Låt dig alltså inte luras att blanda ner mer mjöl!
Mitt förslag är att man sparar ca 1 dl av mjölmängden till utbaket...
Ibland förnyar jag samlingen av pepparkaksformar.
I år får ett litet får flytta in till katten, hundarna och
alla de traditionella formarna.

Resultatet av den nya formen - ett riktigt gutefår :-)

1 kommentar: