tisdag 22 maj 2012

Buffé


Solen skiner och värmen har kommit till oss dessa dagar. Så underbart skönt! Nu närmar sig tiden för skolavslutningar och studentfirande och med dessa även en högsäsong för buffé-mat skulle jag vilja påstå. Här kommer därför lite tips för dig som planerar ett buffé-bord!

Först och främst bör man naturligtvis tänka på att maten vid den här typen av bjudningar ofta står framme under en längre tid. Därför gör man klokt i att att först och främst välja rätter som tål att stå i rumstemperatur ett tag. Till sådant som kräver lite kyla kan man lägga in några kylklampar i plastpåsar och sedan täcka med en liten finare kökshandduk på vilken man sedan ställer de känsliga rätterna. Har man något man istället vill hålla varmt kan man värma ett par vetekuddar att placera under serveringsfaten.

En del saker går också bra att laga eller baka i förväg och frysa in i väntan på festen. Många tårtor, eller i alla fall bottnarna, går väldigt bra att frysa delade och bara att plocka fram när det är dags för tårtbygget. Bröd och pajer är andra exempel på sådant som går bra att ha klart i frysen och bara plocka fram och tina när det är dags för kalas. Liksom bullar och småkakor förstås :-)

Att beräkna åtgången av olika rätter eller råvaror är ju något som många tycker är svårt. Jag är inget undantag, så därför har jag en bok som jag efter större kalas skriver upp åtgången av olika saker i. Det är till stor hjälp nästa gång jag har en liknande bjudning! Tack vare detta har jag kommit fram till att jag kan räkna med ungefär följande åtgång av olika saker (om inget annat anges menas gram/person):

Kallskuret:
(såsom t.ex. rökt eller gravad lax, rostbiff, kalkon, skinka)
100 g
Potatissallad eller pastasallad:
150 g
Grönsallad:
40 g eller 1 litet huvud isbergssallat/10 personer
Gurka i bitar eller stavar:
70 g
Tomater:
50 g
Mjukt bröd:
50 g
Bordsmargarin:
10-15 g
Dessertost: 
45 g
Vindruvor:
75 g

1 flaska vin ger ca 5-6 glas
1 flaska champagne ger ca 8-10 glas
1/2 kg kaffe ger ca 50 koppar


Att tänka på: 
Åtgången av kallskuret som jag angivit betyder inte att du ska beräkna 100 gram av varje sort om du har flera olika typer av kallskuret. 100 gram är totalåtgången av kallskuret/person. Ju fler rätter man har desto mindre blir vanligtvis åtgången av varje...

Sallad och grönsaker blir gärna lite blaskigt och tråkigt när man låter det ligga ihopblandat länge. Det kan därför vara smart att istället lägga upp dessa i olika skålar så att var och en blandar sin egen sallad. Det blir då också lättare för de som är överkänsliga mot till exempel tomater att undvika dessa men ändå kunna äta grönt.

Det jag angivit ovan är naturligtvis bara ett urval av allt gott man kan bjuda på, men kanske kan det vara till en liten hjälp för någon ändå...

Många gäster kanske är bilburna och åtgången av alkoholhaltiga drycker blir då inte så stor. Se till att ha goda alternativ till de som kör eller av annan anledning undviker alkohol! Det finns faktiskt goda alkoholfria viner och det alkoholfria dryckesalternativet behöver inte alltid vara cider eller kolsyrat mineralvatten... Själv är jag inte så förtjust i kolsyrad dryck och tycker att det fungerar väldigt bra med vanligt kranvatten med ett par citron- eller gurkskivor i med is eller i tillbringare med kyla. När det gäller vin, kanske i synnerhet de alkoholfria alternativen, kan det vara bra att tänka på att man sparar kvittot från systembolaget. Får du mycket över av något du själv inte dricker så mycket av är det bara att lämna tillbaka :-)

Glöm inte:
Servetter och tandpetare...
Engångstallrikar, -bestick och - glas om du vill göra det lite lättare för dig... samt sopsäck som "diskmaskin" :-)
Serveringsbord! Placera i skuggan, kanske till och med inomhus även om ni äter ute så slipper ni en del av de intresserade insekterna...

Till sist:
Alla är vi ju olika! Dina vänner kanske alla äter enligt LCHF eller är fruktarianer... I så fall stämmer ju inte mina riktvärden ovan förstås. Men det hade du i så fall säkert redan listat ut ;-)

"Recepten då?" undrar ni kanske nu. Lugn bara lugn! De närmaste dagarna kommer recept på lite olika smått och gott att ställa på buffébordet! Det blir dock inga kak- eller tårtrecept. Ni får nöja er med de som redan finns här eller era egna gamla favoriter om ni vill bjuda på något sött...


Med värmen kommer även alltfler blommor fram och förgyller mina dagar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar