onsdag 16 maj 2012

Rabarberchutney

Om man har gott om rabarber, som vi har, så behöver man ju inte begränsa sig till att bara göra goda pajer. Hos oss blir det även chutney, sylt/marmelad och saft! Den här gången får ni hålla till godo med chutneyreceptet som är en egen variant av det som finns i "Vår kokbok".

Rabarberchutney
Riktigt gott till sommarens grillade fläskkött, kyckling och till och med fisk! 

1/2 kg rabarber (ca en liter skuren)
2 gula eller röda lökar
500 g strösocker (ca 5 1/2 dl)
1/2 tsk malen vitpeppar
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen kanel
2 msk ättikssprit (12 %-ig alltså)
3/4 dl vatten
1 stor näve russin

Skala rabarbern om stjälkarna är grova och skär den sedan i cm-långa bitar. Skala och hacka löken. 

Blanda alla ingredienser, förutom russin, i en kastrull. Koka upp och sänk sedan värmen och låt det hela puttra utan lock tills massan tjocknat, ca 45-60 minuter. När koktiden närmar sig slutet tillsätts russinen som får koka med ca 10-15 minuter. Ös upp chutneyn på varma, väl rengjorda burkar och sätt genast på lock. Förvara svalt .

Chutneyn smakar bäst om den får stå ett par veckor i burken, men det går naturligtvis att äta den tidigare. Hållbar flera månader. Oöppnad kan den förvaras i en sval källare eller dylikt, öppnad får den naturligtvis stå i kylen.

TIPS!
Istället för russin kan man tillsätta klippta/hackade bitar av annan torkad frukt, t.ex. aprikos, äppelringar eller fikon.
Man kan även lägga till ett par finhackade vitlöksklyftor och lite färskriven ingefära till ingredienslistan. Dessa tillsätts då naturligtvis från början.

Vill man inte koka massor av chutney på en gång går det bra att frysa in rabarber som man skurit i bitar. Jag fryser in i påsar med ca 1/2 kg i varje så har jag både till pajer och nya chutneykok under resten av året.


3 kg blev det när det var rensat... och det syns inte
ens att jag skördat bland rabarbern!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar