fredag 18 maj 2012

Rabarberdricka

Detta är inte en regelrätt saft utan en mindre söt dricka som går fort och lätt att göra. Kommer man inte att dricka upp den inom de närmaste dagarna ska den frysas in eftersom den inte innehåller något konserveringsmedel.

Rabarberdricka

1 kg rabarber
2 liter vatten
4-5 kryddnejlikor
zest från en citron
1-2 dl socker

Skölj och skär rabarbern i mindre bitar - den behöver inte skalas.
Tvätta citronerna (använd ekologiska för att slippa de starka bekämpningsmedlena...) och använd ett zestjärn/ciseleringsjärn eller en potatisskalare för att ta till vara endast det gula av skalet på citronen. 
Koka rabarber, kryddnejlikor och citronzest i vattnet tills rabarbern kokat sönder, ca 10 minuter. Sila sedan av genom att saften får stå och självrinna genom en silduk. Blanda i sockret i den varma vätskan och rör tills sockret löst sig. Låt kallna innan den serveras eller fryses in i plastflaskor eller burkar. 

Den som vill späder drickan med lite vatten vid servering eller smakar av med nypressad citron. Allt efter sin egen personliga smak =) Serveras istället för saft eller måltidsdryck. Kanske kan den även fungera i en härlig sommardrink? 

Helt utan tillsatta färgämnen ;-)

2 kommentarer:

 1. Den här ska jag testa! Vi har sjukt mycket rabarber och jag börjar bli smått less på paj... Kram Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det Elin! Man kan ju inte äta hur mycket paj som helst...
   Om den behöver spädas eller inte beror nog på hur smakrika eller vattniga rabarber man har. Jag behövde inte späda min dricka alls i år.
   Kram

   Radera