onsdag 14 mars 2012

Kärleksmums och Silviakaka

Då anmälningarna till namnfesten fortsätter att droppa in, trots att senaste datum för OSA är passerat sedan ett bra tag, får jag i sista stund ställa mig och baka extra av en del kakor... Tur då att alla inte är så tidsödande som chokladbiskvier och Görelkakor att göra! Långpannekakorna jag lämnar recept på idag t.ex. ger ganska många kakor för relativt lite jobb.

Kärleksmums
Kärt barn har många namn! Jag kallar dessa mjuka kakor för Kärleksmums. Det låter så mysigt och det är nog kärlek jag hyser för dessa mumsiga bitar ;)


BOTTEN
200 g smör
2 dl vatten
5 ägg
4 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1/2 dl kakao

GLASYR & GARNERING
50 g smör
200 g (ca 3 1/2 dl) florsocker
1/2 dl starkt bryggt kaffe (eller snabbkaffe)
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
kokosflingor

Sätt ugnen på 200 grader och smörj och bröa en långpanna, ca 30 x 40 cm. 
smält smöret och tillsätt vattnet. Vispa ägg och socker pösigt och rör sedan ner smör- och vattenblandningen. 
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och siktad kakao. Rör ner i den andra bunken och blanda försiktigt tills smeten blir slät. Häll ut den i långpannan.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Ta ut kakan och låt den svalna i långpannan. 

GLASYR & GARNERING
Smält smöret och blanda det med florsocker, kaffe, kakao och vaniljsocker. Bred glasyren över den avsvalnade kakan och strö sedan rikligt med kokosflingor över innan glasyren torkar. Skär kakan i bitar när glasyren torkat till. 
Silviakaka
Det här receptet fann jag ganska nyligen på en blogg som ni finner på den här adressen: baktokig.blogg.se  Där kan ni också se en bild på kakan... Jag skulle vilja beskriva den som Kärleksmumsens bleke kusin :-)

BOTTEN
4 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl 
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver 
2 dl vatten

GLASYR & GARNERING
100 g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
kokosflingor


Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna, 30 x 40 cm, med bakplåtspapper. 
Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke  och blanda sedan ner det, sikta eventuellt, i äggsmeten. Tillsätt vattnet och rör försiktigt in det i smeten. 
Häll smeten i den klädda formen och grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna i långpannan när du tagit ut den ur ugnen. 


GLASYR &GARNERING 
Smält smöret och blanda ner strösocker och vaniljsocker. Rör sedan ner äggulan lite försiktigt. Bred den ljumma glasyren över kakan och strö sedan rikligt med kokosflingor över innan glasyren torkar.
Låt kakan kallna helt och glasyren torka till innan kakan skärs i bitar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar