måndag 12 mars 2012

Kolakakor och Chokladsnittar

Äntligen har den lille människovalpen somnat och jag får lite tid för mig själv, en kopp te och bloggen! Jag fortsätter väl att lägga ut lite kakrecept :-) (Om ni tycker att bilderna kanske inte är de finaste, så kan det ju bero på att jag glömt fota dem och därför fick gå ut till frysboxen i garaget och ta några nödbilder av dem...)
Inget kakkalas utan småkakor, eller hur?! Här är två av de kaksorter vi ska bjuda på under kommande lördags namnfest. Härligt knapriga kolakakor och riktigt chokladiga snittar med pärlsocker. Två sorters snittkakor alltså, smidig kakmodell när man ska göra många kakor!



Kolakakor
Receptet ger ca 40 kakor 1,5-2 cm breda
100 g smör 
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


Sätt ugnen på 175 grader.
Rör rumsvarmt smör och strösocker poröst. 
Tillsätt vaniljsocker, sirap och mjölet blandat med bakpulvret och arbeta snabbt ihop till en deg. 
Dela degen i tre delar och rulla ut varje del till ca 40 centimeters längd. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper och platta till dem lite lätt med fingrarna. 
Grädda mitt i ugnen tills kakorna har fått en fin gyllene färg, ca 10-12 minuter. 
Skär längderna i sneda kakor medan de fortfarande är varma och lite mjuka. 

Chokladsnittar
Receptet ger ca 60 kakor 2-2,5 cm breda

200 g smör 
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
1 ägg - 1 msk äggvita
1 msk vatten
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

PENSLING OCH GARNERING
1 msk äggvita
pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör rumsvarmt smör och strösocker poröst. Rör ner vaniljsocker och kakao.
Knäck ägget i en liten skål bredvid. Ta undan en msk äggvita till pensling och vispa sedan sönder ägget med en gaffel. 
Tillsätt uppvispat ägg, vatten och mjölet blandat med bakpulvret. Arbeta ihop till en deg.

Dela degen i fyra delar och rulla ut varje del till ca 40 centimeters längd.  Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla med äggvitan och strö på pärlsocker. 

Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter, längderna ska spricka lite på ytan.
Skär längderna i sneda kakor medan de fortfarande är varma och låt dem sedan kallna och torka till lite på ett galler.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar