torsdag 15 mars 2012

Syltsnittar

Helgen och namnfesten närmar sig med stormsteg! Nåja, av bakandet återstår nu endast tårtbottnar att göra imorgon... Skulle tro att jag sedan inte får någon tid för bloggen förrän tidigast måndag nästa gång. Vi får ju se till att underhålla våra långväga övernattande gäster lite och då får datorn definitivt vila!

Här följer i alla fall ytterligare ett recept på en variant av snittkakor. Dessa kräver lite mer jobb än t.ex. kolakakorna jag skrev om häromdagen, eftersom de ska fyllas med sylt och eventuellt glaseras. Men, det är ändå inget jätteprojekt. Den här gången fyllde jag dem med en hemmagjord blandsylt av hallon och jordgubbar, men man tar ju precis vilken sylt eller gelé man har lust för. Nu sitter jag och drömmer om att fylla dem med blåbärssylt... Jag älskar blåbär!

Syltsnittar
250 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

FYLLNING
ca 1 dl fast sylt eller gelé

Värm ugnen till 225 grader.
Rör rumsvarmt smör och socker poröst och tillsätt sedan ett ägg i taget. Blanda bakpulver och mjöl och rör sedan ihop det med det övriga ingredienserna. 
Dela degen i fyra längder och rulla ut längder som är nästan lika långa som bakplåten. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och gör en längsgående fördjupning i varje längd. Fördela sylt eller gelé i fördjupningarna  och grädda sedan i mitten av ugnen 10-12 minuter. 
Skär till sneda kakor när längderna fortfarande är lite varma och mjuka. 
Kakor i frysen. Kanske ska de få sig lite glasyr innan servering...

Den som vill kan även glasera kakorna med en glasyr gjord av 1 1/2 dl florsocker och 1 1/2 msk vatten. Glasyren ringlas över sylten på längderna innan kakorna skärs till.
OBS! Ska kakorna frysas får man vänta med glaseringen tills de är upptinade och redo att serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar