onsdag 29 augusti 2012

Plommon i vanilj- och limelag

Snart är det dags för plommonskörd! Vårat plommonträds grenar böjs av tyngden från de många plommonkarten, trots att jag gallrat väldigt flitigt när de fortfarande bara var små som oliver. Tyvärr ser de inte så fina ut, så vi får väl se om det blir någon skörd överhuvudtaget i år... OM det blir några fina och dugliga plommon hoppas jag kunna bjuda några vänner på den här desserten! Den har jag gjort tidigare år och det blir så himla gott...

Plommon i vanilj- och limelag
4 portioner

12-16 plommon
5 dl vatten
3 1/2 dl strösocker
1/2 vaniljstång
skal av en limefrukt
citronmelissblad

Skålla och skala plommonen.
Koka en sockerlag med vatten, socker, kluven vaniljstång och finrivet skal från en halv lime.
Lägg i plommonen när lagen kokat upp och koka sedan 2-3 minuter för fasta plommon, för lösa plommon endast ett kort uppkok innan kastrullen tas av plattan. Låt frukten kallna i lagen.

Servera i portionsskålar med lite lag, finrivet skal av lime, ett par blad från citronmeliss samt lite lättvispad grädde för den som önskar.

Förra årets plommondessert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar