söndag 11 mars 2012

Görelkakor och chokladbiskvier

Här hemma hos mig är vi sedan några månader fyra i familjen: min man och jag, våran fyra månader gamla son och en lurvig hund av rasen Schapendoes. Vi har valt att inte döpa vår son, utan ska istället ha en alternativ namnfest för honom. Tankarna kring hur vi ska utforma det hela har varierat en del. Ska vi bjuda på mat? Smörgåstårtor? Kallskuret? Mat och desssert? Kaffe och kaka? Catering eller göra allt själva? Till slut beslöt vi oss för en kakfest! Mjuka och hårda kakor och tårtor - allt hembakat förstås :-) Så nu bakar jag och fyller frysen för fullt med allt möjligt sött och gott! Jag ska även försöka skriva ner och publicera de flesta, om inte alla, recepten här på bloggen... Två av godsakerna som redan ligger i frysen är "Görelkakorna" och Chokladbiskvierna som ni finner recept på här nedan. Det var alldeles för många år sedan jag bakade dessa senast och det är egentligen otroligt att jag inte redan smällt i mig allihopa helt själv - de är sååå fantastiskt goda, särskilt Görelkakorna!

Görelkakor
(Nötmaränger med kaffekräm)
Dessa underbara små bakverk borde väl snarare kallas kondisbitar än kakor... Namnet Görelkakor har jag gett dem efter den som jag fick receptet av för många år sedan, eller rättare sagt den som min mamma fick receptet av :-) Istället för endast hasselnötter har jag provat att göra marängerna med julens nötrester - men med valnötter i den blandningen tycker jag att de smakar lite för mycket nöt och att krämsmaken inte riktigt kommer till sin rätt. Jag har även sett ett recept som säger att man kan använda sötmandel istället för hasselnötter och det kan jag tänka mig fungerar bättre. 

MARÄNGER
200 g hasselnötter
5 dl florsocker
4 äggvitor

KRÄM
1 dl starkt kallt kaffe
1 msk vetemjöl
1 äggula
125 g rumsvarmt smör
1/2 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. 
Mal nötterna och blanda dem med florsockret. 
Vispa vitorna till riktigt hårt skum och vänd sedan ner dem i nöt/sockerblandningen.
Använd två teskedar för att klicka ut degen på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda ca 10 minuter i mitten av ugnen och låt sedan kallna på pappret.

Blanda det kalla kaffet med vetemjölet i en liten kastrull och sjud samman till en kräm. Tag krämen från värmen, rör ner äggulan och låt den kallna.
Rör smör, flor- och vaniljsocker smidigt. Blanda sedan försiktigt smörkrämen med kaffekrämen. 
(Om krämen skär sig kan detta avhjälpas genom att man tillsätter lite potatismjöl. Börja med ca en tsk men var beredd på att det kan behövas ytterligare lite till.)

Lägg ihop nötmarängerna två och två med kräm emellan. Ställ i kylen fram till servering eller i frysen för längre förvaring.


Chokladbiskvier
En klassiker som helt klart är en av mina favoriter när jag någon gång går ut och fikar. Jag gillar inte när mandelbotten är för slät som den blir om man skulle använda färdig mandelmassa som det står i en del recept... Följer man detta recept får man mala och fixa själv! Ibland fuskar jag och skållar inte ens mandeln, men det blir gott ändå :-) När jag gör biskvier själv föredrar jag också att göra dem mindre än de man köper ute, jag gör dem ungefär så stora som Sarah Bernardt-bakelser brukar vara. Krämen i det här receptet blir lite mörkare och kraftigare i smaken än den som finns i de biskvier man brukar köpa. Jag tycker det är gott, men ska nog ändå inom en snar framtid experimentera lite för att få fram en ljusare kräm... (Nytt krämrecept i detta inlägg, infört 16/5 2012.)

BISKVIERNA
12 riktigt stora eller 30-35 riktigt små
200 g sötmandel
3 1/2 dl florsocker (ca 200 g)
2 äggvitor (ca 3/4 dl)

SMÖRKRÄM
100 g smör
1 1/2 dl florsocker
1 äggula
2 msk kakao

CHOKLADTÄCKE
100-150 g mörk choklad

Sätt ugnen på 200 grader.
Skålla och mal mandeln. Blanda med siktat florsocker till en smulig massa.
Vispa sönder äggvitorna med en gaffel eller handvisp. OBS! Ska ej vispas till hårt skum, endast slås sönder så att de blir "flytande".
Arbeta snabbt in äggvitorna i sockerblandningen till en kladdig smet. 
Använd dig av två skedar för att klicka ut biskvierna på två bakplåtsapappersklädda plåtar. Jämna till kakorna lite lätt med handen (för att inte smeten ska fastna på fingrarna kan du skölja dem i kallt vatten eller doppa dem i lite florsocker). Har du gjort rätt kommer de nästan inte flyta ut något alls under gräddningen.
Grädda ca 10 minuter i mitten av ugnen.
Drag pappret med de nygräddade kakorna försiktigt av plåten och spola sedan plåten med kallt vatten. För tillbaka pappret med kakorna på den  fuktiga plåten så lossnar de nu lätt.
Låt kakorna kallna helt.

Rör ihop ingredienserna till smörkrämen och bred den sedan toppigt på undersidan av de helt kalla kakorna. Ställ in biskvierna i kylskåpet så att krämen kallnar och stelnar.

Smält chokladen i vattenbad, eventuellt med en msk smör. Doppa de kalla biskvierna i den smälta chokladen så att de krämiga topparna täcks helt. 

Biskvierna går bra att frysa, men jag vet inte hur länge. Någon gång ska jag testa hur länge de kan ligga i frysen utan att förlora i smak eller utseende och då återkommer jag med en rapport om det :-)


Görelkakor
Chokladbiskvier

3 kommentarer:

  1. Vad roligt med en matbloggs-kollega! Hihi! KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Linda, du får se dig lite som skyldig till att jag vågar försöka :)

      Radera
  2. Dom är supergoda!

    SvaraRadera