onsdag 18 april 2012

Ciabatta

Detta är ett bröd som inte innehåller salt. För många svenskar kan det kännas lite ovant, men personligen älskar jag det här brödet! Det är på vissa ställen i Italien, som i Toskana och Umbrien, mycket vanligt med bröd utan salt - "pane sciapo". Ofta får det vara tillbehör till smakrika grytor, soppor och såser, och då vill man ha ett enkelt bröd som inte konkurrerar för mycket med de andra smakerna. Ciabatta kanske inte riktigt passar in i kategorin "pane sciapo", jag vet faktiskt inte riktigt säkert... men utan salt är det i alla fall! Vet ni förresten vad ordet ciabatta betyder? Jo, "toffel/toffla"... Använd fantasin så kanske ni ser en toffla där framför er i brödkorgen ;-)

Servera bröden helt naturella att bryta av till soppa eller att torka pastasåsen av tallriken med. Eller använd dina favoritpålägg och gör en vanlig - eller väldigt lyxig - smörgås :-)

Ciabatta
4 1/2 dl vatten
25 g jäst
2 msk flytande honung
1/2 dl olivolja
12 dl vetemjöl

Värm vattnet till 37 grader. 
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av vattnet. Blanda med resten av vattnet, honung och olivolja. Tillsätt ca 11 dl av vetemjölet. Degen SKA vara kladdig! Pudra lite mjöl över och låt jäsa 90 minuter under en bakduk.
Dela degen i 12 bitar och tryck/dra ut dem till ca 15 centimeter långa, lite ojämnt tjocka, ganska platta bröd. Knåda EJ!
Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter under en bakduk. 
Värm ugnen till 250 grader och grädda bröden ca 10-12 minuter  mitt i ugnen. De ska få lite lagom mycket färg. Ta ut ett bröd och knacka/klappa det lite på undersidan - låter det ihåligt är det klart. 
Låt bröden svalna på ett galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar