tisdag 24 april 2012

Några spartips

Så här mot slutet av månaden kan det för många vara lite tomt i plånboken och då kanske det passar bra med några spartips. Ibland kräver det lite planering för att spara en slant, men det kan det väl vara värt? Har du själv något bra spartips får du gärna skriva en kommentar till det här inlägget och dela med dig!

Använd hela purjolöken! 
Jag kan fortfarande inte fatta att det finns de som bara använder en del och sedan slänger resten...


Släng inte rotfrukter som legat lite för länge i grönsakslådan! 

Skär bort det fulaste och använd sedan resten i en soppa eller gryta.

Frys in hackad stjälkselleri 

Ofta behöver man bara en del av en stjälk när man ska använda stjälkselleri tillsammans med morot och lök som grund i en gryta eller smaskig pastasås. Vad gör man med resten av stjälkselleriståndet? Gillar du inte att knapra i dig stjälkarna råa som de är kan du göra som jag och finhacka resterna och frysa in. Perfekt nästa gång man behöver stjälkselleri att bara ta fram den mängd man behöver, färdighackat och klart!

Frys in äppelklyftor

Börjar äpplet i fruktskålen skrumpna lite? För det mesta är det inget fel på äpplet ändå, men kanske tycker du som jag att det inte är så lockande att äta det som det är längre. Skala, klyfta och blanda med socker och eventuellt kanel. Av ett äpple blir det ju dock inte mycket paj eller kaka... Frys därför in klyftorna och ta fram när det är dags för äppelpaj. Eller använd i morgonens grötkok - låt koka med i havregrynsgröten så de mjuknar.

Laga stora satser av grytor, soppor och pajer

Ett gammalt välkänt tips... Det är ofta billigare att köpa storpack och du sparar även energi till exempel på att göra ett stort långkok än fyra mindre. Dessutom sparar du tid en annan dag då du har matlådan färdig eller middagsmaten klar att bara värma. Paj lagar jag ibland i långpannan och det ger flera goda matlådor (dubbel sats med pajdeg brukar bli lagom).

Försök köpa lagom mycket av de olika råvarorna

Tänker du inte göra ett storkok finns det för de flesta ingen anledning att köpa på sig till exempel fem kg morötter. Att köpa storpack av olika varor är ofta billigare och helt perfekt om du tänker laga en stor sats av något. Men det är dumt att låta sig luras av det något lägre priset om man sedan låter hälften ligga och bli gammalt i skafferi och kylskåp...

Blanda pastan med pastasåsen innan du serverar

Så gör italienarna! Det blir godare, pastan klibbar inte och åtgången av sås per person blir faktiskt mindre.
Finfina små nässelskott!

Plocka det som är gratis ute i naturen

Nässlor, bär och svamp... Kan det bli billigare än gratis? Finner du riktigt mycket går det bra att torka eller frysa in - frysboxen är en av mina bästa vänner!

Köp råvaror som är i säsong - både godare och billigare

För att se vilka råvaror som är i säsong för tillfället rekomenderar jag att du kikar in på svt´s sida om säsongsmat, Arlas sida om mat i säsong, denna säsongsguide eller ladda ner appen "Grön guide" från Naturskyddsföreningen till din smartphone.

Köp konserver, torkat och fryst

Ja, ibland är det faktiskt både godare, billigare och mer "miljösmart" än att köpa färska råvaror! Tomater och baljväxter är bra exempel på det tycker jag. Färska solmogna tomater är ju underbart gott när det är säsong för det, men under resten av året får de ersättas av en bra konserv eller torkade. Färska baljväxter från Afrika och Sydamerika som du finner i butiken även på vinterhalvåret kanske smakar gott, men miljösmart eller billigt är det inte! Välj i frysdisken, bland konserverna eller torkat istället. Jag tjatar gärna om de snabblagade röda linserna som är lätt att ha i soppor eller grytor :-)

Ät ägg och gröt

Mättar bra och ger mycket näring och energi till en låg kostnad. Tråkigt? Jag menar ju inte att det är det enda du ska äta ;-) Äggen kan man ju dessutom äta på så många olika sätt: vanligt kokt ägg med lite salt eller kaviar; stekt på smörgås; omelett eller frittata med eller utan tillägg av potatis, grönsaker eller köttrester; pannkakor och plättar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar