onsdag 4 april 2012

Påskgubbar

Det här blir det sista receptinlägget innan påskhelgen drar igång. Kanske hinner jag lägga in några bilder, men annars tänker jag ägna mig åt att umgås med goda vänner och naturligtvis äta gott tillsammans.
Glad Påsk allesammans!


Påskgubbar
De här små gubbarna gör mig bara så glad! Varje påsk numera så förgyller de frukostbordet en av helgdagarna. Samtidigt som brödet gräddas så "kokar" äggen. I vanliga fall vill jag ha mitt frukostägg med lös gula, men i detta fall blir gulan hård. Det är ok, helt ok =)

50 g jäst (1 pkt)
50 g smör 
4 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk socker
10 dl vetemjöl
11 ägg
33 st russin

Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken. Låt degvätskan bli "fingervarm" som det heter. (Det brukar innebära att man vill att det ska hålla 37 grader... Inte tror jag att mina fingrar är så varma!) 
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av den ljumma degvätskan. Tillsätt resten av vätskan, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Låt jäsa i bunken under en tallrik i ca 30 minuter.

Ta upp den jästa degen och knåda några minuter. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl om det är alltför kladdigt. Dela degen i tio bitar och rulla bitarna ca 12 cm långa. Lägg ett rått ägg lite ovanför mitten av varje degbit. Tänk dig nu att ägget är en klocka och skär snitt i degen vid klockan 2, 4, 6, 8 och 10. Dra och forma degen till armar som korsas över ägget, ben och ett huvud. Markera ögon och mun med russin. Låt gubbarna jäsa under en bakduk i ca 45 minuter.
Pensla de färdigjästa gubbarna med ett uppvispat ägg och grädda dem sedan i 12 minuter i 225 grader. 

Gubbarna bör EJ frysas då ägget i så fall blir vattnigt.
För att ägget inte ska fastna så hårt kan man smörja undersidan, den sidan som ligger mot gubbens "mage", med lite matolja. 

2 kommentarer:

  1. Dom blev uppskattat GODA, märkte vi i eftermiddags.

    SvaraRadera
  2. Det där såg ju smarrigt ut, ska jag prova att göra:-)

    SvaraRadera