lördag 14 april 2012

Frökex

Här kommer ett recept som jag tror passar även er som äter enligt LCHF- eller GI-"regler" :-) Även de som behöver undvika ägg, gluten och mjölkprodukter kan äta dessa kex.

Själv bryr jag mig inte om att följa någon särskild diet. Jag äter lite av varje, har några trivselkilon, orkar jobba i trädgården och gå långa promenader. Jag äter både grädde och vitt bröd ibland, en hel del fiberrikt bröd, grönsaker, rotfrukter, kött och fisk. Pastan har en stor plats i mitt "matliv" och det kommer jag inte att ändra på! Däremot försöker jag undvika sötningsmedel och andra "onaturliga" tillsatser. Nåja... Detta skulle inte vara något inlägg där jag tvingar på er mina åsikter om dieters varande eller icke varande! Jag hoppas att var och en äter och rör sig på ett sätt som får dem att må bra.

Att detta recept kommer med här kan vi tacka min svärmor för. Hon har lagt om sin kost lite och igår när vi gick förbi fick vi testa dessa kex som hon bakat. De var ganska goda och jag fick med mig hem de flesta av ingredienserna för att testbaka jag med. Jag kan ju inte påstå att fiberhusk och pofiber  annars hör till basutbudet i mina skåp... Orginalreceptet säger att man ska ha hela linfrön, men både jag och svärmor  har använt krossade. Det tycker vi gick bra och då har ju kroppen också lite lättare att ta upp nyttigheterna ur fröna... Receptet var ett tidningsurklipp och jag vet inte mer än så om dess ursprung.

För er som, liksom jag, inte använt pofiber och fiberhusk tidigare lägger jag med ett par länkar till lite lättläst information om dessa produkter:
Pofiber
Fiberhusk


Frökex
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1/2 dl krossade linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 1/2 dl kokhett vatten

Värm ugnen till 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Koka upp vattnet och tillsätt det hett tillsammans med rapsoljan.
Rör om ordentligt så att allt blandar sig väl. 
Stjälp upp smeten på en plåt med bakplåtspapper på. Använd en oljad degskrapa, slickepott eller stekspade av metall för att trycka ut degen till en tunn kaka som täcker nästan hela plåten. 
Grädda mitt i ugnen i 45 minuter.
Stäng av ugnsvärmen, ta ut plåten och skär till rektanglar eller fyrkanter i den storlek du önskar. Ställ in plåten igen i den avstängda ugnen och låt kexen stå och torka med stängd ugnslucka i 30 minuter. 

Använd de pålägg som du själv tycker om och som passar just din "diet".2 kommentarer:

  1. Tack för receptet! Det blev frasiga, goda kex!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du gillar dem. Det var ganska länge sedan jag bakade dem senast, men igår gjorde jag det faktiskt igen. Som du säger: frasiga, goda kex! Tack för din feedback!

      Radera