måndag 16 april 2012

Tomat- och linssoppa

Igår, söndag, blev det snabbmat till både lunch och kvällsmat. Till lunch blev det en linssoppa som från lökhackning till servering tog max 25 minuter att göra. Till kvällsmat blev det pasta med en sås innehållande resten av löken från soppan, kycklingfilé, örter och en skvätt grädde som stod i kylen - och det tog inte mer än 20 minuter att göra iordning (pastavattnet kokades upp i vattenkokaren förstås och såsen gjordes under tiden pastan kokade). Det kallar jag snabbmat :-)

Soppan tyckte vi smakade riktigt bra som den var. För det mesta brukar vi annars lägga till några stänk vinäger i våra linssoppor vid servering, men den här smakade riktigt bra även utan. För er som undrar över sockret som ingår i receptet kan jag förklara att det hjälper till att ta fram det bästa ur både lök- och tomatsmakerna. Men den som absolut håller stenhårt på att undvika socker i sin kost kan givetvis laga soppan utan! Utan socker blir det extra viktigt att ha en bra tomatkonserv och vilken jag föredrar kan ni se på bilderna...


Tomat- och linssoppa
ca 3 port.
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk finkrossade tomater
2 1/2 dl röda linser
1-2 lagerblad
1/2 tsk hel kummin
1 buljongtärning
ca 6 dl vatten
1 msk olivolja
salt
socker

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dem i olivoljan i en kastrull så att löken blir glansig och nästintill genomskinlig. Strö över en nypa socker och tillsätt sedan de krossade tomaterna och låt koka upp. Tillsätt linser och resterande ingredienser förutom salt. Koka på medelhög värme tills linserna blivit mosiga, ca 15 minuter.
Smaka av med salt och späd eventuellt med lite vatten om du tycker soppan är för tjock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar