söndag 1 april 2012

Provbakning av Påsktårta

SUCK! När jag skrivit klart hela inlägget, kände mig riktigt nöjd och bara skulle ladda upp bilderna från telefonen så försvann all den beskrivande texten jag skrivit... Jag looovar att jag sparade det jag skrev minst tusen gånger under tiden jag skrev och förhandsgranskade, men ändå - BORTA! Min väldigt förstående och tålmodige man får nu stå ut med att jag ska sitta och skriva om allting. Han får fortsätta ta hand om vår lille bebis, som tack och lov verkar rätt nöjd för stunden.

Påsktårta var det ja... Om mindre än en vecka börjar påskhelgen och vi ska ha lite gäster. Jag funderade på en tårta att göra och fick en idé som jag gärna ville pröva innan det var "skarpt läge". Här nedan kan ni läsa resultatet!
Receptet på tårtbotten är det bästa jag provat. Kakan blir hög, lagom torr och relativt lätt att "skiva". Citronkrämen blev jag också nöjd med, även om jag kunde ha gjort den liiite fastare. Jag utgick från en vaniljkräm men minskade ner på vaniljsmaken och tillsatte citronarom istället. Provtårtan fick ett enkelt utseende, ungefär som en gul prinsesstårta kan man säga. Till påsken nästa helg tror jag att jag ska anstränga mig lite mer och skära till en äggform på bottnarna, samt färga en del av marsipanen grön att använda till att göra ett band att lägga över "ägget"... 

Men vad gör man nu när man har provbakat en tårta? Är det bara att snällt sleva i sig den också eller ska den hamna i soporna? Nej, självklart vare sig det ena eller andra! Snälla grannar och mina svärföräldrar fick rycka ut och nu är det bara tre rejäla bitar kvar :-)

Påsktårta
12-15 bitar
TÅRTBOTTNAR
3 ägg 
3 dl strösocker 
1 dl hett vatten
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen


Värm ugnen till 175 grader och koka vatten. Smörj och bröa en form med en diameter på ca 22 centimeter och löstagbar kant. 
Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan vattnet lite i taget under försiktig vispning/omrörning.
Blanda mjöl och bakpulver och häll sedan ner det i smeten som du nu rör slät.
Häll smeten i den bröade formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
Låt kakan kallna helt innan du lossar den från formen och och skär den horisontellt i tre "skivor". 

FYLLNING
2-2 1/2 dl hallonsylt
2 dl vispgrädde, som vispas fast
citronkräm , enligt recept nedan 

CITRONKRÄM
Denna gång använde jag mig av citronarom, bara för att jag råkar ha det i lådan. Det bör givetvis även gå bra om du vill experimentera dig fram till en lagom mängd riktig citron (zest + saft). 

1/2 vaniljstång
2 dl vispgrädde + 1 dl
2 dl mjölk (standard- eller mellan-)
4 msk majsstärkelse (maizena)
3 msk strösocker
4 äggulor
citronarom

Blanda 2 dl grädde, mjölk och majsstärkelse i en rostfri kastrull (ej aluminium). 
Skär ett längsgående snitt i den halva vaniljstången och skrapa ur de svarta små fröna. Rör ner fröna i gräddblandningen och lägg även med den urskrapade delen av stången. 
Koka krämen under ständig tillsyn och lätt vispning/omrörning tills den tjocknar. Den ska vara riktigt tjock för att passa som tårtfyllning. 
Dra kastrullen från värmen och rör ner en äggula i taget under omrörning. Värm upp krämen en kort stund igen, men var försiktig så att äggulorna inte stelnar och bildar små gryn i krämen. 
Låt krämen kallna, ta ur vaniljstången och tillsätt sedan citronarom tills du är nöjd med smaken (jag använde ca 1 tsk).
Vispa 1 dl grädde riktigt fast, men naturligtvis inte till smör... 
Vänd försiktigt ner den vispade grädden och din citronkräm är klar!

MARSIPANTÄCKE o DEKORATIONER
Mängden marsipan beror naturligtvis på hur tunt du lyckas kavla täcket och hur mycket marsipan du vill ha till övriga dekorationer. Jag färgade hela 500 gram marsipan riktigt gult och nästan 400 gram gick åt till täcket. Ungefär 50 gram använde jag till att forma tunna rullar som jag snodde och la som en kant runt tårtan. 50 gram har jag nu kvar att använda för att göra chokladdoppade godisar av :-)


400-500 g marsipan
gul hushållsfärg


Arbeta in färg i marsipanen tills du är nöjd med gulheten. Kavla den sedan mellan plastfolie till ett stort tårt-täcke.


BYGGBESKRIVNING
Börja med att lägga den undre bottnen på ett tårtfat och bred ut ungefär hälften av sylten på den. Fördela sedan hälften av citronkrämen på sylten innan du lägger på nästa tårtbotten. Upprepa proceduren med resterande sylt och citronkräm och lägg på den tredje och sista bottnen. 
Bred ett tunt lager grädde runt tårtan och ett toppigt lager uppepå för att få en lite mjuk och bullig form. 

 Till sist är det dags att täcka tårtan med den utkavlade marsipanen. Använd den undre plasten som hjälp när du ska föra över marsipantäcket på tårtan och försök att få det så slätt och fint som möjligt. 
Forma dekorationer enligt egen fantasi av resterande marsipan, smält choklad eller dekorationsgelé.



3 kommentarer:

  1. Men guuud va duktig du är! Minns ju att du gillande att baka men då gjorde du mest sockerkaka. Jättegott i och för sig men detta är ju av en annan kaliber. Konditor?! Kram Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Elin!
      Sockerkaka och Brownie va? Browniereceptet följer mig fortfarande troget, men sockerkaka blir det inte så ofta numera...

      Radera
  2. Brownies är underbara! Kanske ska slå till och baka i helgen till och med, känner mig inspirerad. Eller så är jag bara lunchsugen... Trevlig helg!!!

    SvaraRadera